1821 Digital Gallery
Κρητικά ντολμαδάκια με λαπαθόφυλλα!

Κρητικά ντολμαδάκια με λαπαθόφυλλα!

Ο μεζές της Σαρακοστής

Η Σαρακοστή μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ νόστιμη περίοδο, και αυτά τα ντολμαδάκια με λαπαθόφυλλα το αποδεικνύουν! Τρυφερά και πεντανόστιμα είναι ένας εξαιρετικός μεζές για το τσίπουρο ή το ούζο, αλλά κι ένα ωραιότατο ορεκτικό για το κυριακάτικο τραπέζι μας. Παρακάτω η συνταγή τους, όπως ακριβώς τη φτιάχνουν στην Κρήτη.

  • 50-60 λαπαθόφυλλα τρυφερά
  • 400 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεµµύδι  ξερό
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 ντομάτα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λεµόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 20 λαπαθόφυλλα για τη γέμιση
  • ¼  μάτσο δυόσµο
  • ¼  μάτσο µαϊντανό
  • ¼  μάτσο άνηθο
  • ¼ μάτσο μάραθο
  • 2 φρέσκες αγκινάρες (όταν είναι η εποχή τους)
  • 2 ποτήρια ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

  1. Σε ένα σκεύος βάζουµε το ρύζι, τρίβουµε τη μελιτζάνα στον τρίφτη, την ντομάτα και το κρεµµύδι, βάζουμε τον δυόσµο, τον μαϊντανό, τα λάπαθα για τη γέμιση, το μάραθο και το άνηθο όλα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, το λάδι και ανακατεύουµε όλα τα υλικά µαζί.
  2. Αρχίζουμε να τυλίγουµε τα ντολμαδάκια μας. Βάζουμε μείγμα στο φύλλο, διπλώνουµε πρώτα από τα πλάγια και µετά κυλινδρικά.
  3. Βάζουμε στην κατσαρόλα µερικά φύλλα στον πάτο και από πάνω τοποθετούµε τους ντολµάδες μας κυκλικά.
  4. Στο τέλος τους σκεπάζουµε µε ένα πιάτο, ρίχνουµε ζεστό ζωμό λαχανικών  μέχρι να καλυφθούν και τους αφήνουµε να βράσουν για να ψηθούν περίπου 20 λεπτά.
  5. Ύστερα, περιχύνουμε τους ντολμάδες µε χυµό λεµονιού, τους αφήνουμε να πάρουν μία βράση με το λεμόνι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Βασικό υλικό Λαχανικά
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Ειδική περίπτωση Σαρακοστή
  • Χρόνος 60'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5