Visual Browsing
Εύκολη συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι

Πασχαλινό τσουρέκι, η συνταγή της επιτυχίας!

Φέτος θα φτιάξουμε τα καλύτερα πασχαλινά τσουρέκια

Το αφράτο τσουρέκι είναι από τις πιο νόστιμες λιχουδιές του πασχαλινού τραπεζιού. Μαλακό και αφράτο, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, ειδικά αν είναι σπιτικό. Το μυστικό για καλό τσουρέκι είναι καλά υλικά, υπομονή και απαλές κινήσεις στο πλάσιμο. Ακολουθήστε πιστά την παρακάτω εύκολη συνταγή και φέτος το Πάσχα θα φτιάξετε τα καλύτερα τσουρέκια.

Εύκολη συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά για πασχαλινό τσουρέκι

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια + λίγο επιπλέον
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50γρ. μαγιά νωπή
  • 100γρ. νερό χλιαρό
  • 400γρ. γάλα
  • 350γρ. ζάχαρη
  • 130γρ. βούτυρο
  • 10γρ. μαχλέπι  
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1-2 σπυριά καρδάμωμο
  • 4-5 δάκρυα μαστίχας
  • 4 μεγάλα αβγά 
  • Λίγο ηλιέλαιο για το πλάσιμο

Για τη γέμιση και το ψήσιμο:

  • 1-2 κρόκους αβγών χτυπημένους με λίγο νερό
  • Λίγο ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Μέσα σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε 4-5 κουταλιές από το αλεύρι και αφήνουμε το προζύμι στην άκρη για μερικά λεπτά να κάνει φουσκάλες και να φουσκώσει.
  2. Ανοίγουμε την κάψα από το καρδάμωμο και βγάζουμε τα σποράκια του. Τα τρίβουμε στο multi (ή τα κοπανάμε σε μαρμάρινο γουδί) μαζί με το μαχλέπι και τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε μαζί με το αλεύρι και το αλάτι στον κάδο του μίξερ όπου προσαρμόζουμε τους γάντζους.
  3. Βάζουμε το γάλα με το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και όταν λιώσει το βούτυρο το τραβάμε στην άκρη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αβγά και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα.
  4. Κάνουμε στο κέντρο του αλευριού μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί το προζύμι και το μείγμα του γάλακτος. Ξεκινάμε το ζύμωμα με τους γάντζους μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο. Αλευρώνουμε και από πάνω και με τη βοήθεια μιας πλατιάς σπάτουλας κάνουμε μερικά διπλώματα στη ζύμη. Τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένο μπολ και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για ένα δίωρο περίπου.
  6. Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρι και τον πάγκο και βγάζουμε εκεί πάνω τη ζύμη. Την πατάμε να ξεφουσκώσει, της κάνουμε μερικά διπλώματα και την κόβουμε σε 12 ίσα μέρη τα οποία πλάθουμε σε μπάλες.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100οC για 5 λεπτά και τον σβήνουμε. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο ταψιά και παίρνουμε μία μία τις μπάλες της ζύμης. Τις πατάμε με το χέρι πάνω στον πάγκο να ανοίξουν και να γίνουν σαν πίτες για σουβλάκι και μετά τις τυλίγουμε σε ρολό και τις πλάθουμε σε κορδόνια.
  8. Παίρνουμε τα κορδόνια ανά τρία και τα πλέκουμε κοτσίδες. Τοποθετούμε 2 κοτσίδες σε κάθε ταψί αφήνοντας χώρο μεταξύ τους. Αλείφουμε με τους χτυπημένους κρόκους και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή φιλέ. Βάζουμε τα ταψιά στο χλιαρό φούρνο να φουσκώσουν τα τσουρέκια.
  9. Όταν είναι έτοιμα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνο στους 155-160οC πάνω κάτω και ψήνουμε τα τσουρέκια  μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  • Βασικό υλικό Ζύμες
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Ειδική περίπτωση Πάσχα
  • Χρόνος 120+'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5