Visual Browsing
Μελομακάρονα

Μελομακάρονα μεθυσμένα και γεμισμένα με καρύδι!

Σε αυτή τη διαφορετική συνταγή, ζυμώνουμε τα μελομακάρονα με μπίρα

Συνταγές για μελομακάρονα υπάρχουν πολλές. Η συγκεκριμένη όμως είναι από τις αγαπημένες μου για προσωπικούς λόγους και πολύ ξεχωριστή, γιατί αυτά τα μελομακάρονα είναι ζυμωμένα με μπίρα, εξού και μεθυσμένα. Η μπίρα κάνει τη ζύμη τους ιδιαίτερα τριφτή και τραγανή πριν μελωθούν, ενώ τραβούν πολύ ωραία το σιρόπι του μελιού. Επιπλέον είναι γεμιστά - ένα ολόκληρο κομμάτι καρύδι στο κέντρο τους, που όσο να ’ναι τους χαρίζει. Δοκιμάστε να τα φτιάξετε κι είμαι σίγουρη θα γίνει κι η δική σας αγαπημένη συνταγή για μελομακάρονα. Περιμένω εντυπώσεις…

Μελομακάρονα

Υλικά για 45 – 50 κομμάτια περίπου

  • 250ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 250ml καλαμποκέλαιο
  • 250ml μπίρα
  • 50γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 300γρ. καρύδια

Για το σιρόπι

  • 450γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 ξύλο κανέλα
  • τη φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 450ml νερό
  • 200γρ. μέλι

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε λεκανίτσα και το ανακατεύουμε με την κανέλα, το γαρίφαλο και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Σε ξεχωριστή λεκανίτσα ανακατεύουμε με μίξερ χειρός το ελαιόλαδο με το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε την μπίρα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για λίγο.
  3. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που θα πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει στα χέρια. Δεν χρειάζεται να την παραζυμώσουμε.
  4. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο ταψιά ρηχά και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι, την πλάθουμε σε μπάλα, ανοίγουμε μια τρύπα με το δάχτυλο και βυθίζουμε μέσα μισό καρύδι. Πλάθουμε τη ζύμη πάλι σε μπάλα να κλείσει και να κρύψει μέσα της το καρύδι, την πιέζουμε ελαφρά να πλατύνει λίγο και την αφήνετε στο ταψί. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Θα φτιάξουμε συνολικά 45-50 κομμάτια περίπου.
  5. Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα στα δυο ταψιά το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Ψήνουμε ένα ένα τα ταψιά για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα, όχι να ροδίσουν πολύ.
  6. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν κι ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, την πορτοκαλόφλουδα και την κανέλα για 3 λεπτά, ανακατεύοντας λίγο στην αρχή με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  7. Σβήνουμε τη φωτιά κι αφού σταματήσει να κοχλάζει το σιρόπι, με μια σπάτουλα παίρνουμε και βάζουμε μέσα μελομακάρονα, όχι πολύ στριμωχτά. Μετά από μισό λεπτό τα γυρίζουμε από την ανάποδη, και μετά από λίγο τα γυρίζουμε πάλι από την καλή. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τη σπάτουλα και τα αφήνουμε σε πιατέλα.
  8. Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα τα τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος ανά στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με λίγο κοπανισμένο καρύδι.
  • Βασικό υλικό Ζύμες
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Ειδική περίπτωση Χριστούγεννα
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5