Visual Browsing
Καλιτσούνια χανιώτικα

Καλιτσούνια χανιώτικα στον φούρνο!

Σε ποιον δεν αρέσουν τα κρητικά καλιτσούνια;

Τραγανά και με αυτή την πεντανόστιμη, τυρένια γέμιση στο εσωτερικό τους, τα χανιώτικα καλιτσούνια είναι μάλλον από τα ωραιότερα ορεκτικά της Ελλάδας. Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις να τα φτιάχνεις κι εσύ;

Υλικά για το φύλλο

  • 1 ½ κιλό αλεύρι ΓΟΧ
  • 750 γρ. νερό (χλιαρό)
  • 125 γρ. τσικουδιά
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμός ενός λεμονιού
  • 1 ½  κ.γ. αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 ½ κιλό ξινομηζύθρα
  • ½ κιλό τυρομάλαμα τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι

 

 

  • 2 αυγά χτυπημένα για άλειμμα
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Εκτέλεση για τη ζύμη

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, ζυμώνουμε καλά και την σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.

Εκτέλεση για τη γέμιση

  1. Πλένουμε τον δυόσμο, τον αφήνουμε να στραγγίσει και τον σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, ύστερα τον ψιλοκόβουμε.
  2. Τρίβουμε το τυρομάλαμα και το αφήνουμε να στραγγίσει μαζί με τη μυζήθρα σε ένα σουρωτήρι.
  3. Αφού στραγγίξουν τα τυριά μας τα ανακατεύουμε με τα αυγά, το αλάτι και το δυόσμο.

Εκτέλεση

  1. Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο σε μέτριο πάχος και το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια.
  2. Με ένα υγρό κουταλάκι (που το βουτάμε συχνά στο νερό) του γλυκού παίρνουμε  τη γέμιση και τη βάζουμε στη μέση της ζύμης. Διπλώνουμε τις 4 άκρες του προς τα μέσα αφήνοντας να φαίνεται στη μέση λίγο από τη γέμιση.
  3. Αλείφουμε τα καλιτσούνια με τα αυγά και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  4. Βάζουμε τα καλιτσούνια σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
  • Βασικό υλικό Γαλακτοκομικά
  • Κουζίνα κρητική κουζίνα
  • Χρόνος 120+'
  • Δυσκολία Μέτριο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5