ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρητικά καλιτσούνια -Ψητές μπανάνες με κανέλα

Οι συνταγές του Μουντιάλ: Ελλάδα εναντίον Ακτής Ελεφαντοστού

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321312-631068.jpg

Κρητικά καλιτσούνια - Ελλάδα

Παραδοσιακό γλυκό από τη λεβεντογέννα Κρήτη. Παρασκευάζεται εύκολα, τρώγεται ακόμα ευκολότερα. Όσοι το έχουν δοκιμάσει καταλαβαίνουν γιατί είναι από τα καλύτερα μη σοκολατοειδή γλυκά. Οι υπόλοιποι... τώρα έχουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν!


Ψητές μπανάνες με κανέλα - Ακτή Ελεφαντοστού

Γιατί; Αγαπημένο φρούτο, εύκολη συνταγή, λίγες θερμίδες. Άρα γιατί όχι;

Υλικά συνταγών
  • *Κρητικά καλιτσούνια:
  • ------------------------------
  • 100 γρ. μαγιά
  • 2 φλιτζ.τσαγιού κατσικίσιο γάλα
  • 1 φλιτζ.τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ.τσαγιού ζάχαρη (για τη ζύμη)
  • 3 κρόκους αυγών (+1 για άλειμμα)
  • 1 1/2 κ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ. φρέσκο κρητικό ανθότυρο ή μυζήθρα γλυκιά
  • 2-3 βανίλιες
  • 3 ασπράδια αυγών
  • ζάχαρη
  • κανέλα σε σκόνη
  • ------------------------------
  • *Ψητές μπανάνες με κανέλα:
  • 4 μπανάνες
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ξερές σταφίδες
  • 10 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • χυμό 1 λεμονιού
  • 2 κ.σ. μαύρο ρούμι
  • Medium
  • 120
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κρητικά καλιτσούνια - Ελλάδα

  1. Διαλύουμε σε χλιαρό γάλα τη μαγιά. Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Ανοίγουμε σε φύλλο χοντρό. Προσθέτουμε στο ανθότυρο όση ζάχαρη θέλουμε, τ' ασπράδια των αυγών και τις βανίλιες και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  2. Αφού ανοίξουμε το φύλλο, το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια με το στόμιο ενός μεγάλου ποτηριού και αφού βάλουμε το μείγμα του ανθότυρου, σχηματίζουμε στρογγυλά καλιτσουνάκια. Τα τσιμπάμε με το πιρούνι για να πάρουν το χαρακτηριστικό σχήμα, τα αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες περίπου. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να ροδίσουν.

Ψητές μπανάνες με κανέλα - Ακτή Ελεφαντοστού

  1. Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε κατα μήκος στη μέση. Σ' ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, και ροδίζουμε ελαφρώς τις μπανάνες. Προσθέτουμε το μισό χυμό λεμονιού, την κανέλα και τη ζάχαρη. Μόλις το σιρόπι βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
  2. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τις σταφίδες, 250ml νερό και το ρούμι. Μόλις το νερό κοχλασει, διαλύουμε το κορν φλάουερ με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στο μείγμα με τις σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά.
  3. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ενσωματώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε τις μπανάνες. Σερβίρουμε αμέσως.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ