ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ριζότο παντζαριού με καραμελωμένο κατσικίσιο τυρί και αχλάδι
Μια συνταγή του σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα
A.V. Guest
3’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Τζιοβάρας είναι sous chef στο Salonika Restaurant του Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου. Μας έστειλε την παρακάτω συνταγή για ριζότο παντζαριού με καραμελώμενο κατσικίσιο τυρί και αχλάδι, ιδανική για να τη σερβίρετε στο γιορτινό τραπέζι και να κλέψετε τις εντυπώσεις.
Συνταγή για ριζότο παντζαριού με καραμελωμένο κατσικίσιο τυρί και αχλάδι από τον σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καραμελωμένο τυρί: Ψήνουμε το κατσικίσιο τυρί σε αντικολλητικό τηγάνι ή το καψαλίζουμε με το φλόγιστρο.
- Πασπαλίζουμε λίγη καστανή ζάχαρη ή ραντίζουμε με μέλι.
- Καψαλίζουμε ή ψήνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια κρούστα.
- Αφήνουμε στην άκρη.
- Βάση ριζότο: Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το «θωρακίζουμε» για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Μαγείρεμα & παντζάρι: Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό, ανακατεύοντας συχνά.
- Στη μέση του μαγειρέματος (περίπου στο 10ο λεπτό), προσθέτουμε τον πουρέ παντζαριού και το τριμμένο ωμό παντζάρι για πιο ζωντανό χρώμα.
- Συνεχίζουμε μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί και να είναι al dente.
- Ολοκλήρωση: Απομακρύνουμε το τηγάνι από την εστία και εκτός φωτιάς προσθέτουμε βούτυρο και παρμεζάνα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι/πιπέρι.
- Στήσιμο: Σε βαθύ πιάτο στρώνουμε το ριζότο.
- Από πάνω τοποθετούμε τις φέτες αχλαδιού και το καραμελωμένο κατσικίσιο τυρί.
- Προαιρετικά: ραντίζουμε με ελαιόλαδο, διακοσμούμε με καρύδια & φρέσκο θυμάρι. Σερβίρουμε αμέσως.