- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο τραχανάς που περίσεψε από το χειμώνα, δεν κάνει να ξεκαλοκαιριάσει στο ντουλάπι, γιατί θα χαλάσει. Η απόλυτη εποχή της ντομάτας θα τον μεταμορφώσει σε ονειρεμένη σούπα, που τρώγεται σε όλες τις θερμοκρασίες.
Συνταγή για καλοκαιρινή ντοματόσουπα με τραχανά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές, όλα χοντροκομένα, μαζί με το κόλιανδρο, το μείγμα μπαχαρικών, την πάπρικα, τον πελτέ και την καυτερή πιπεριά.
Ρίχνουμε τις ντομάτες χοντροκομένες μαζί με τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε ζεστό νερό, γύρω στα 7 βαθιά πιάτα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τη σούπα να σιγομαγειρευτεί για 30 λεπτά. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, την πολτοποιούμε να γίνει αραιή βελουτέ με το πίμερ -ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό- ή στο multi και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Την αφήνουμε να πάρει μια βράση, ρίχνουμε τον τραχανά και τον σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ρίγανη και τον βασιλικό και τη σερβίρουμε.
Στο μεταξύ, κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια και το ψήνουμε ανακατεύοντας συνεχώς σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Δεν χρειάζεται λιπαρή ουσία. Μόλις κατεβάσουμε τα κρουτόν, τα πασπαλίζουμε με μείγμα μπαχαρικών ή με ρίγανη και τα σερβίρουμε με τη σούπα.
Τρώγεται καλύτερα χλιαρή και την επομένη είναι ακόμα πιο νόστιμη.
*Μια εξαιρετική συνταγή για να μην πετάξεις τις ντομάτες που έχουν υπερωριμάσει ή μισοσαπίσει, αφού όσο πιο υπερώριμη η ντομάτα, τόσο πιο νόστιμη η σούπα. Απλά καθαρίζεις το σάπιο μέρος της ντομάτας και κρατάς το υπόλοιπο.
*Στα αρωματικά, βάζεις ό,τι σου αρέσει και ό,τι έχεις. Εγώ κάθε φορά βάζω άλλα αρώματα, έτσι η σούπα βγαίνει κάθε φορά διαφορετική.
*Ο τραχανάς που περίσεψε από τον χειμώνα θα βρει τη θέση του σ'αυτή τη σούπα. Διαφορετικά, βάζεις ρύζι, πλιγούρι ή όποιο ζυμαρικό σου αρέσει, ακόμη και σπασμένα μακρύ μακαρόνι, για να εκμεταλλευτείς τα μισοτελειωμένα πακέτα.