Μάθε ιστορία: Τα φασόλια και τα όσπρια γενικότερα ήταν μάλλον, τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Τα ταπεινά όσπρια έχουν μια λαμπρή ιστορία περίπου 10.000 χρόνων. Σχεδόν κάθε τόπος στον πλανήτη είχε τη δική του ποικιλία φασολιών. Οι Ινδιάνοι στη Νότιο Αμερική, θέλοντας να δείξουν το μεγάλο ρόλο που είχαν στη διατροφή τους, ανέφεραν τα φασόλια σαν μία από τις τρεις αδελφές , οι υπόλοιπες δυο ήταν το καλαμπόκι και η κολοκύθα. Στην Κλασική Ελλάδα τα έτρωγαν ως «σνακ» στα συμπόσια και στη Νεότερη για ευνόητους λόγους θεωρήθηκαν εθνικό πιάτο. Τα φασόλια κυριάρχησαν και στα media. Η αρχική σκέψη για τον τίτλο του περίφημου Mr. Bean (φασόλι) ήταν Mr. White και μετά ονόματα άλλων λαχανικών όπως Mr. Cauliflower (κουνουπίδι). Τελικά κέρδισε το φασόλι.
Η φασολάδα ταιριάζει εξαιρετικά με αλίπαστα (ρέγγες κυρίως, αλλά και σαρδέλες, σκουμπρί κ.ά.), με ταραμοσαλάτα αλλά και με αλλαντικά, κυρίως καυτερά
Αγοράζουμε φασόλια με λευκό, λαμπερό χρώμα και αποφεύγουμε τα κιτρινισμένα. Το κιτρίνισμα είναι ένδειξη παλιάς σοδειάς και όσο πιο παλιά είναι τα φασόλια τόσο περισσότερο βράσιμο θέλουν. Δεν αλατίζουμε από την αρχή γιατί σκληραίνουν.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πώς τη φτιάχνουμε:
- Μουλιάζουμε από βραδύς τα φασόλια μέσα σε κρύο νερό και το πρωί τα ξεπλένουμε.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια με 2 ½ περίπου λίτρα κρύο νερό.
- Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και ξαφρίζουμε, αν χρειαστεί.
- Μετά από 15-20΄ περίπου προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά.
- Όταν έχουν μισοβράσει, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και στο τέλος το λάδι.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο.
- Δοκιμάζουμε και όταν είναι περίπου έτοιμα ρίχνουμε αλάτι και αν θέλουμε πιπέρι ή λίγο μπούκοβο.
- Όταν τα φασόλια μαλακώσουν, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα, για 10΄, να χυλώσει. (Τρικ: Αν δεν έχει χυλώσει τόσο όσο θέλουμε πολτοποιούμε 1-2 κουταλιές στο multi, ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις).
- Τα αδειάζουμε σε μια σουπιέρα και τα σερβίρουμε ζεστά.