- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κάθε τέτοια εποχή όλοι σκεφτόμαστε το ίδιο πράγμα: τα νόστιμα, γιορτινά τραπέζια που έρχονται! Είναι οι μέρες που θα βρεθούμε πάλι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα γύρω από το ίδιο τραπέζι για να μοιραστούμε τις συνταγές που αγαπάμε πιο πολύ, να τσουγκρίσουμε και να ενωθούμε σε ένα αλησμόνητο γλέντι.
Αν αυτή τη χρονιά ο κλήρος έπεσε σε εσένα να μαγειρέψεις, τότε αυτό το άρθρο σε αφορά. Πέρα από τους απόλυτους πρωταγωνιστές των γιορτινών ημερών, τη γαλοπούλα με τη γέμισή της, το χοιρινό, το αρνάκι στον φούρνο, θα πρέπει να σκεφτούμε και τις σαλάτες και τα συνοδευτικά που είναι εκεί για να δώσουν τη δική τους δροσιά στο τραπέζι μας, κάνοντάς το ακόμα πιο νόστιμο. Φέτος, λοιπόν, προτείνουμε να αναβαθμίσεις τη συνηθισμένη (και ελαφρώς βαρετή, ας το παραδεχτούμε) μαρουλοσαλάτα με αυτή την πρωτότυπη συνταγή. Φακές και ρεβίθια από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα που μπλέκονται μαζί με χειμωνιάτικα λαχανικά (γλυκοπατάτες, καρότα) και γήινα μπαχαρικά, για να δημιουργήσουν μία βαθιά νόστιμη, πολύ θρεπτική αλλά και γιορτινή σαλάτα.
Κι επειδή πολλά θα είναι τα τραπέζια της γιορτής, ρίξε μια ματιά και σε αυτές τις δύο συνταγές: το χοιρινό με κολοκύθα στην κατσαρόλα, ένα γιορτινό πιάτο που εμπλουτίζεται με τα 3αλφα έτοιμα φυσικά! κόκκινα φασόλια, μαγειρεμένα στον ατμό, έτοιμα προς κατανάλωση για μεγαλύτερη ευκολία, αλλά και τη δροσερή σαλάτα οσπρίων, μία θρεπτική σαλάτα με φασόλια, ρεβύθια και φακές 3αλφα που θα λατρέψουν όλοι!
Λίγα λόγια για την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα
Δημιουργήθηκε το 2009 από την 3αλφα και είναι μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής του τόπου μας. Στην Ομάδα Παραγωγών 3αλφα συμμετέχουν παραγωγοί από 7 περιοχές της Ελλάδας καλύπτοντας μία ευρεία περιοχή από τον Έβρο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Βοιωτία και την Κορινθία. Οι παραγωγοί αυτοί καλλιεργούν αποκλειστικά ελληνικά όσπρια, φυτεύοντας σπόρους που έχουν επιλεγεί προσεκτικά από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της 3αλφα για να ταιριάζουν στις ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής. ‘Όλοι οι παραγωγοί ακολουθούν κατά γράμμα το Ιδιωτικό Πρωτόκολλο 3αλφα που εφαρμόζει ορθές γεωργικές πρακτικές με σκοπό την παραγωγή των ποιοτικότερων οσπρίων καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφορία (σωστή χρήση των πόρων όπως το νερό και τα λιπάσματα), τη μείωση του κόστους παραγωγής, και την οικονομική στήριξη του κάθε παραγωγού. Το αποτέλεσμα είναι ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, χωρίς χημικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, που παράχθηκαν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Το ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μέσω του συστήματος της ιχνηλασιμότητας, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να δει ακριβώς που παράχθηκε το προϊόν που φτάνει στο πιάτο του. Με άλλα λόγια μιλάμε για όσπρια εξαιρετικής ποιότητας με ονομασία προέλευσης!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάροντας μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φακές, τα ρεβίθια, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την καπνιστή πάπρικα και τον κουρκουμά.
- Προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα και τα καρότα ανακατεύοντας καλά.
- Ρίχνουμε την κονσέρβα ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και αλατοπιπερώνουμε.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα όσπρια να σιγοβράσουν για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και τα λαχανικά.
- Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το καρύκευμα αν χρειάζεται.
- Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό για έντονο χρώμα. Απολαμβάνεται ζεστό!