- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Οι φακές, είναι παραδοσιακά το πιάτο της Μ. Παρασκευής. Το έθιμο θέλει να τις καταναλώνουμε νερόβραστες και με πολύ ξύδι (ως ανάμνηση του ξυδιού που έδωσαν στον Χριστό πάνω στο σταυρό αντί για νερό). Οι φακές συμβολίζουν τα δάκρια της Παναγίας. Αυτή η συνταγή δεν περιέχει ξύδι και σίγουρα δεν είναι… «νεόβραστη». Είναι όμως ένας διαφορετικός (και πολύ νόστιμος!) τρόπος να δοκιμάσουμε ξανά τις φακές.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τον χυμό πορτοκαλιού και 1 ½ φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε τις φακές να πάρουν μια βράση και χαμηλώνουμε την ένταση στο μισό. Αφήνουμε τις φακές να σιγοβράσουν για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε κύβους.
- Σουρώνουμε τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, μέσα σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε στο μπολ τα πορτοκάλια, τον κόλιανδρο, το φρέσκο κρεμμύδι, τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σερβίρουμε με τα καρύδια και το αβοκάντο.