ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο

Μια συνταγή του σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα

32014-72458.jpg
A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο

Ο Δημήτρης Τζιοβάρας είναι sous chef στο Salonika Restaurant του Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου. Μας έστειλε την παρακάτω συνταγή για σπιτική χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και τον ευχαριστούμε πολύ.

Συνταγή για χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο από τον σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα

Συνταγή για χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο από τον σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα

Υλικά για το φύλλο:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • Νισεστέ (για άνοιγμα φύλλου)

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κιλό χόρτα (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια)
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • 200 γρ. φέτα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Medium
  • 120+
  • All
  • Πίτες - Τάρτες
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φύλλο

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι μαζί και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και σιγά-σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Ύστερα, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους.
  2. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα, μαζί με το ξηρό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  3. Προσθέτουμε τα χόρτα, τον άνηθο και τον δυόσμο. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα χόρτα να κρυώσουν.
  4. Προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Στήσιμο & Ψήσιμο

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα φίλο και το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί.
  2. Πάνω από το φύλλο απλώνουμε τη γέμιση, ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε τη γέμιση με αυτό.
  3. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και με ένα μαχαίρι χαράζουμε ελαφρώς τα κομμάτια.
  4. Ψήνουμε στους 180°C για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  5. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο, πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ