- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Δημήτρης Τζιοβάρας είναι sous chef στο Salonika Restaurant του Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου. Μας έστειλε την παρακάτω συνταγή για σπιτική χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και τον ευχαριστούμε πολύ.
Συνταγή για χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο από τον σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φύλλο
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι μαζί και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και σιγά-σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Γέμιση
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Ύστερα, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα, μαζί με το ξηρό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Προσθέτουμε τα χόρτα, τον άνηθο και τον δυόσμο. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα χόρτα να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Στήσιμο & Ψήσιμο
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα φίλο και το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί.
- Πάνω από το φύλλο απλώνουμε τη γέμιση, ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε τη γέμιση με αυτό.
- Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και με ένα μαχαίρι χαράζουμε ελαφρώς τα κομμάτια.
- Ψήνουμε στους 180°C για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο, πριν την κόψουμε σε κομμάτια.