- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ξεχάστε επιτέλους τη σπανακόπιτα, αυτή την εποχή οι πίτες με διάφορα άλλα αρωματικά χόρτα έχουν την τιμητική τους. Η φίλη μας η Μαριαλένα, τρομερή μαγείρισσα, μας απέδειξε ότι τα σέσκουλα, οι καυκαλήθρες, τα μυρώνια, τα λάπαθα και τα άλλα άγρια χόρτα που μπορείτε να βρείτε στη λαϊκή, με τη μυρωδιά τους θα ευωδιάσουν την πίτα σας. Σας δίνουμε εδώ τη συνταγή της για την πιο εύκολη και απίθανη χορτόπιτα μαζί με το απόλυτο μυστικό ψησίματος για να γίνει το φύλλο της τραγανό!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο το αλεύρι, το νερό, το λάδι, το ξίδι, το αλάτι μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή λίγο αλεύρι.
2. Πλένουμε, στεγνώνουμε, κόβουμε τα χόρτα και τους ρίχνουμε λίγο αλατάκι.
3. Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν και τα στύβουμε πατώντας με τα χέρια μας ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
4. Μόλις στραγγίξουμε καλά τη γέμιση προσθέτουμε πιπέρι.
5. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα.
6. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα χόρτα, το κρεμμύδι, το πράσο.
7. Λαδώνουμε το ταψί μας.
8. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη το φύλλο. Μόλις ανοίξουμε το πρώτο (σε λίγο μεγαλύτερη διάσταση από το ταψί γιατί στο τέλος θα διπλώσει μέσα τη γέμιση) το μεταφέρουμε στο ταψί και βάζουμε λάδι με ένα πινέλο.
9. Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο. Όμοια με το πινέλο το αλείφουμε με λίγο λαδάκι.
10. Ρίχνουμε μέσα τα χόρτα.
11. Σπάμε σε κομματάκια με τα χέρια μας τη φέτα (όση θέλουμε) και τη ρίχνουμε από πάνω ώστε να πάει παντού.
12. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τρίβουμε από πάνω λίγο πιπέρι φρέσκο.
13. Διπλώνουμε τα δύο κάτω φύλλα. Βάζουμε από πάνω ένα φύλλο μικρότερο σε μέγεθος για να μην γίνουν χοντρές οι άκρες. Βάζουμε πάλι λίγο λάδι με το πινέλο.
14. Με το τελευταίο φύλλο, που το κάνουμε πολύ λεπτό, καλύπτουμε όλη την πίτα.
15. Πάλι λαδώνουμε με το πινέλο και ραντίζουμε με λίγο νεράκι με το χέρι.
16. Το μυστικό για να γίνει το φύλλο της πίτας σας τραγανό είναι να τοποθετήσουμε το ταψί μέσα στον φούρνο κάτω (προσοχή το ακουμπάμε κάτω κάτω μέσα στο φούρνο και όχι σε σχάρα)
17. Ανάβουμε μόνο το κάτω μέρος του φούρνου και τον αέρα.
18. Ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου ή ως ότου δούμε ότι η πίτα μας έχει πάρει ωραίο χρώμα και έχει ψηθεί.
19. Αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε και σερβίρουμε. Καλή επιτυχία!