- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μάθε ιστορία
Σύμφωνα με μια εκδοχή οι Ασσύριοι τον 8ο π. Χ αιώνα επινόησαν την κατασκευή λεπτών φύλλων από ζύμη – υποτίθεται μάλιστα πως έφτιαξαν και την πρώτη εκδοχή του μπακλαβά. Αργότερα οι Έλληνες ναυτικοί, ταξιδεύοντας ανατολικά, προς τη Μεσοποταμία, ενθουσιάστηκαν με την ντελικάτη ζυμαρένια δημιουργία, έφεραν τη συνταγή στην πατρίδα τους και την εξέλιξαν. Το περίεργο είναι ότι αν και ο όρος «filo» ή «phyllo», που καθιερώθηκε στη γαστρονομία και χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, πηγάζει από την ελληνική λέξη φύλλο. Οι ιστορικοί θεωρούν ότι επινοητές της λεπτής ζύμης σαν φύλλο χαρτιού που ψήνεται σε πολλά επίπεδα ήταν οι μανιακοί με τις ζύμες Οθωμανοί - Τούρκοι.
Σκονάκι
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα τα επάνω φύλα για να μην καούν.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ξαφρίζουμε. Μόλις πάρουν 1-2 βράσεις ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και λίγο αλάτι. Όταν το κρέας είναι έτοιμο το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Το ζουμί με τα κρεμμύδια το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας έως ότου ελαττωθεί ο όγκος του κατά 2/3 περίπου και γίνει ένας πηχτός χυλός. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το ψαχνό από το κοτόπουλο.
- Ρίχνουμε στο ζουμί της κατσαρόλας το κοτόπουλο, το τυρί, την κρέμα γάλακτος, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι, τα αυγά και ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί, λίγο αλάτι. Τα ανακατεύουμε ώστε να γίνουν μια μάζα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 °C.
- Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο ή λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα ένα-ένα με το βούτυρο/λάδι. Ρίχνουμε το μείγμα, απλώνουμε καλά ώστε να πάει παντού και σκεπάζουμε, με τον ίδιο τρόπο, με τα υπόλοιπα φύλλα. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 25΄-30΄. Μόλις ψηθεί και πάρει χρυσόξανθο χρώμα βγάζουμε, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.