ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πηλιορίτικες τηγανοκουλούρες

Μαγικές και τραγανές, θα τις λατρέψεις!

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πηλιορίτικες τηγανοκουλούρες

Στις επισκέψεις στο Πήλιο, κάθε νοικυρά που θα σου ανοίξει το σπίτι της θα σου φτιάξει τηγανίτες στο λεπτό, άλλοτε γλυκές με μέλι, κι άλλοτε αλμυρές με φέτα, ανάλογα την ώρα. Μαγικές και τραγανές, θα τις λατρέψεις για τη νοστιμιά που παίρνουν όταν τηγανίζονται σε ελαιόλαδο, που τους δίνει υπέροχη υφή και γεύση.

Συνταγή για πηλιορίτικες τηγανοκουλούρες

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 1 κύβο μαγιά ψυγείου
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • Easy
  • 120+
  • All
  • Ορεκτικά - Μεζέδες
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ, ζυμώνουμε τα υλικά με χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που οριακά να κολλάει στα χέρια.
  2. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνουμε μετρώντας ως τα 100. Σίγουρος τρόπος για να ξέρεις ότι το ζυμάρι σου ζυμώθηκε σωστά.
  3. Το βάζουμε στη λεκάνη, το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί μακριά από ρεύματα. Από 1 ως 2 ώρες ιδανικά.
  4. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρόλι κατά προτίμηση μπόλικο ελαιόλαδο και όταν κάψει, πλάθουμε πιτάκια, γύρω στον μισό πόντο πάχος, σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή, δεν απομακρυνόμαστε γιατί αρπάζουν εύκολα.
  5. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε σκέτες, με ζάχαρη ή με μέλι και κανέλα.

*Αν θέλουμε τις τηγανόκλουρες αλμυρές με φέτα, ανοίγουμε λίγο στην παλάμη το ζυμάρι, βάζουμε σπασμένη φέτα, την πλάθουμε σε μπαλάκι και την ξανανοίγουμε σε πιτάκι, με το χέρι.

*Δεν χρειάζεται πλάστης για να τις ανοίξεις. Απλά παίρνεις ένα μπαλάκι ζύμη και με τα χέρια το ανοίγεις χοντρό και στρογγυλό, σε ό,τι μέγεθος αγαπάς.

*Μην τσιγκουνευτείτε το λάδι στο τηγάνι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ