*Η συνταγή είναι του Νίκου Αργυρόπουλου (@pizzachefargy)
Όταν βρέθηκα στην Ιταλία το 2010 μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που οι Ιταλοί κάνουν το calzone - είναι τελείως διαφορετικός με αυτόν που έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα. Αυτή τη συνταγή μοιράζομαι μαζί σας σήμερα δίνοντας σας όλα τα tips προκειμένου να κάνετε πανεύκολα Ιταλικά Calzone στο σπίτι σας!
*H επαφή του Νίκου Αργυρόπουλου με την πίτσα ξεκίνησε το 2010 όταν βρέθηκε στην Ιταλία για να παρακολουθήσει σεμινάρια πίτσας. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές πιτσαρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως Pizza Chef, αλλά η μεγάλη του αγάπη για την πίτσα τον οδήγησε τον Μάρτιο του 2020 στη δημιουργία καναλιού στο You Tube με το όνομα Pizza Chef Argy. Είναι ένα κανάλι αποκλειστικά για την πίτσα όπου ο επισκέπτης θα βρει διάφορα είδη ζύμης, εύκολες συνταγές και online μαθήματα για το πώς μπορεί να κάνει νόστιμες πίτσες και να αναπτύξει τις γνώσεις και τις ικανότητες του στο αντικείμενο ακόμα περισσότερο. Οι συνταγές του είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά μαγειρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Μπορείτε να βρείτε τον Νίκο Αργυρόπουλο στο Instagram (@pizzachefargy) και στο You Tube (Pizza Chef Argy).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη:
- Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο νερό.
- Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι στο ζυμωτήριο και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε το αλάτι μας και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
- Αφού περάσουν 3-4 λεπτά και η ζύμη μας αρχίζει να σχηματίζεται, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Αφού η ζύμη μας τυλιχθεί στον γάντζο και έχει γίνει αφράτη, τη βγάζουμε και τη σχηματίζουμε σε μια μπάλα.
- Σκεπάζουμε την μπάλα με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.
- Έπειτα την κόβουμε και σχηματίζουμε 2 μπάλες των 400γρ.
- Αφήνουμε τις μπάλες μας σε θερμοκρασία δωματίου για 3 με 4 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
Συνολικός χρόνος ζυμώματος 10-12 λεπτά
Tip 1: Αν ζυμώνετε με το χέρι χρησιμοποιείστε γάντι κατά το ζύμωμα για να μην κολλάει η ζύμη στο χέρι σας.
Tip 2: Το καλύτερο είναι να αφήσουμε τις μπάλες 1 με 2 ώρες εκτός ψυγείου και ύστερα να τις βάλουμε στο ψυγείο και να ακολουθήσουμε μια κρύα ωρίμανση για 24 με 48 ώρες. Αν πάλι βιαζόμαστε, μπορούμε να τις αφήσουμε εκτός ψυγείου για 3 με 4 ώρες και να ξεκινήσουμε να κάνουμε το calzone μας την ίδια ημέρα.
Για το calzone:
- Ανοίγουμε τη ζύμη χωρίς να λεπτύνουμε αρκετά το κέντρο μας και δεν σχηματίζουμε περιφέρεια όπως κάνουμε στην πίτσα.
- Βάζουμε τα υλικά μας στο κέντρο και κλείνουμε προσεκτικά το calzone.
- Το σχίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε λίγη σάλτσα στο πάνω μέρος προκειμένου να μην μας φουσκώσει στο ψήσιμο και καεί.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 250ο C.
- Βγάζουμε το calzone από τον φούρνο και προσθέτουμε λίγη μοτσαρέλα στο πάνω μέρος. Ύστερα ψήνουμε μέχρι να πάρει το χρυσαφένιο καλοψημένο χρώμα και να λιώσει το τυρί μας.
- Προσθέτουμε ρίγανη και κόβουμε το calzone σε ροδέλες.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε και το βίντεο της συνταγής: