ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Tα 4 βήματα για την αυθεντική Ιταλική Φοκάτσια

Ας μυρίσει το σπίτι Ιταλία!

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
focaccia2.jpg

*Γράφει ο Νίκος Αργυρόπουλος (@pizzachefargy)

Το ιδιαίτερο με τη Φοκάτσια στην Ιταλία είναι ότι κάθε πόλη έχει και τη δική της εκδοχή. Έτσι, για παράδειγμα, στη Βενετία θα τη συναντήσουμε γλυκιά κάποιες φορές τον χρόνο, ενώ στη νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μπάρι θα την απολαύσουμε με δεντρολίβανο, ελιές και ντοματίνια. Σήμερα θα σας δείξω μια κλασική ιταλική συνταγή για να μπορείτε να απολαμβάνετε στο σπίτι σας ξεκινώντας από το μηδέν και μέσα σε μόλις 3 ώρες την αυθεντική Φοκάτσια. Για να είναι όμως η Φοκάτσια μας πεντανόστιμη και να μυρίσει το σπίτι μας Ιταλία πρέπει να ακολουθήσουμε απαραίτητα 4 βήματα ή αλλιώς 4 στάδια ξεκούρασης της ζύμης και αυτά τα στάδια θα αναλύσουμε παρακάτω.

*H επαφή του Νίκου Αργυρόπουλου με την πίτσα ξεκίνησε το 2010 όταν βρέθηκε στην Ιταλία για να παρακολουθήσει σεμινάρια πίτσας. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές πιτσαρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως Pizza Chef, αλλά η μεγάλη του αγάπη για την πίτσα τον οδήγησε τον Μάρτιο του 2020 στη δημιουργία καναλιού στο You Tube με το όνομα Pizza Chef Argy. Είναι ένα κανάλι αποκλειστικά για την πίτσα όπου ο επισκέπτης θα βρει διάφορα είδη ζύμης, εύκολες συνταγές και online μαθήματα για το πώς μπορεί να κάνει νόστιμες πίτσες και να αναπτύξει τις γνώσεις και τις ικανότητες του στο αντικείμενο ακόμα περισσότερο. Οι συνταγές του είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά μαγειρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Μπορείτε να βρείτε τον Νίκο Αργυρόπουλο στο Instagram (@pizzachefargy) και στο You Tube (Pizza Chef Argy).

  • 270ml νερό
  • 400γρ. αλεύρι
  • 20ml ελαιόλαδο
  • 15γρ .αλάτι
  • 7γρ. ξηρή μαγιά
  • Easy
  • 120+
  • All
  • Ορεκτικά - Μεζέδες
  • ιταλική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε τη μαγιά στο αλεύρι.
  2. Τοποθετούμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι στο νερό και ανακατεύουμε.
  3. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε το αλάτι.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητα από το αλεύρι και ζυμώνουμε για άλλα 5-7 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας.
  5. Στο τέλος βάζουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για άλλα 3-4 λεπτά.

Συνολικός χρόνος ζυμώματος 12-15 λεπτά

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Χρησιμοποιούμε γάντι κατά την διάρκεια του ζυμώματος για να μην κολλάει η ζύμη στο χέρι μας


ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Μόλις σχηματιστεί η ζύμη μας, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και αυτό είναι το ΠΡΩΤΟ στάδιο ξεκούρασης.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ

Ανοίγουμε τη ζύμη πιέζοντάς την ελαφρώς με τα δάχτυλά μας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλάστη), την κλείνουμε σε σχήμα φακέλου και την ακουμπάμε σε επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει πιο πριν για να μην κολλήσει. Την αφήνουμε εκεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για άλλα 40 λεπτά.

ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Καλύπτουμε την επιφάνεια του ταψιού μας με ελάχιστο ελαιόλαδο και τοποθετούμε εκεί τη ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε εκεί για ακόμα 40 λεπτά.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Η ζύμη μας θα είναι εξαιρετικά μαλακή τώρα και με τα δάχτυλά μας την τεντώνουμε ελαφρώς για να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του ταψιού μας. Σκεπάζουμε με την πετσέτα για άλλα 40 λεπτά και αυτό είναι το τέταρτο και τελευταίο στάδιο ωρίμανσης της ζύμης.

Στη συνέχεια…

  1. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη για να δημιουργήσουμε μικρές «λακουβίτσες»
  2. Φτιάχνουμε ένα μίγμα  (40ml νερό, 20ml ελαιόλαδο και 5γρ. αλάτι) και το απλώνουμε ομοιόμορφα στη ζύμη μας. Τέλος προσθέτουμε δεντρολίβανο.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220°C και ψήνουμε τη Φοκάτσια στη μέση του φούρνου για 10-15 λεπτά.
  4. Αφού ψηθεί μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο ελαιόλαδο με ένα πινέλο.

Μπορείτε επίσης να δείτε το βίντεο της συνταγής πατώντας εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ