Ο πιο αγαπημένος κεφτές της μεσοανατολίτικης κουζίνας που στο όνομά του ορκίζεται όλη η Μεσόγειος ονομάζεται «φαλάφελ» κι είναι φτιαγμένος από ρεβίθι και όχι από κρέας. Αυτός είναι και ο λόγος που τα φαλάφελ έχουν γίνει οι αγαπημένοι κεφτέδες και του δυτικού κόσμου, στις παρέες των vegan, των vegetarian και όχι μόνο. Στην Ελλάδα τους λέμε απλώς ρεβιθοκεφτέδες και είναι δημοφιλέστατος μεζές στη Σίφνο, στη Ρόδο που τους λένε πιταρούδια και σε πολλές ακόμη περιοχές. Η συγκεκριμένη συνταγή φτιάχνεται με ωμά, αλλά καλά μουλιασμένα και ψιλοκομμένα ρεβίθια, μπόλικα μυρωδικά και κύμινο. Ο καλύτερος τρόπος να τους απολαύσουμε είναι μέσα σε αραβικές πίτες, με ψιλοκομμένη ντομάτα, μαρούλι και σος ταχινιού, αλλά περί ορέξεως…
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Περνάμε τα ρεβίθια από επεξεργαστή τροφίμων. Τα βγάζουμε σε μπολ.
(σ.σ. τα ρεβίθια Μπάρμπα Στάθης δεν χρειάζονται μούλιασμα, οπότε μπορούμε να τα μαγειρέψουμε κατευθείαν από την κατάψυξη).
- Ρίχνουμε στον επεξεργαστή το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο (αν χρησιμοποιήσουμε), τον μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο και τα ψιλοκόβουμε κι αυτά. Τα μεταφέρουμε στο μπολ με τα ρεβίθια.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη πατάτα ανάλογο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με κουτάλι της σούπας. Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και πλάθουμε κεφτεδάκια. Για μεγαλύτερη ευκολία βρέχουμε τα χέρια με κρύο νερό. Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένα να σφίξουν για μια ώρα τουλάχιστον.
- Ζεσταίνουμε μπόλικο αραβοσιτέλαιο σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τους ρεβιθοκεφτέδες σε δόσεις αφού τους περάσουμε από ένα ελαφρύ αλεύρωμα, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Αφού ροδίσουν από τη μια, τους γυρίζουμε να ροδοκοκκινίσουν και από την άλλη.
- Τους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας.