- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αλμυρό κέικ με γιαούρτι, μπέικον και πιπεριές
Το νέο Στραγγιστό της Μεβγάλ είναι ο σύμμαχός σου στην κουζίνα
Λατρεύω το γιαούρτι. Μπορώ να φάω έναν κουβά αν με αφήσουν ανεξέλεγκτη. Αλλά έχω έναν όρο: πρέπει να είναι στραγγιστό με πλούσια, βελούδινη γεύση. Και εννοείται από 100% ελληνικό φρέσκο γάλα (αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο). Με αυτά και με εκείνα, έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα στραγγιστά γιαούρτια της ελληνικής παραγωγής και έχω βρει τα αγαπημένα μου. Μέχρι πρόσφατα. Γιατί το νέο Στραγγιστό της Μεβγάλ, ξεπέρασε όλες τις προτιμήσεις μου με διαφορά.
Η ιστορία του αρχίζει το 1932 όταν ο Κωνσταντίνος Χατζάκος μαζί με τον παππού του συλλέγει και μοιράζει γάλα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Το 1940 στο γαλακτοπωλείο της μητέρας του παράγει γιαούρτι από φρέσκο γάλα που συλλέγει καθημερινά από ντόπιους παραγωγούς και το 1950 ιδρύει την εταιρεία Μεβγάλ στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Πέντε γενιές μετά, η παράδοση συνεχίζεται τόσο πιστά που φτάνει να δημιουργήσει αυτό το νέο, υπέροχο γιαούρτι.
Χρειάστηκα μία οικογενειακή συσκευασία για να ολοκληρώσω τη συνταγή (κυρίως γιατί ενώ μαγείρευα, έκλεβα κουταλιές…). Αυτό το αλμυρό κέικ αποδείχτηκε ιδανικό σνακ για τις μικρές (ή μεγάλες) λιγούρες. Το αγάπησα δε παράφορα, όταν διαπίστωσα ότι παρόλο που δεν χρησιμοποίησα καθόλου βούτυρο, η υφή του ήταν βελούδινη. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την άψογη ποιότητα του γιαουρτιού. Στη συνταγή χρησιμοποίησα το Στραγγιστό με 5% λιπαρά, για λιγότερες όμως θερμίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Στραγγιστό 2%.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση.
- Σοτάρουμε την πιπεριά, το μπέικον και το κρεμμύδι μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, την παρμεζάνα και τη μοτσαρέλα.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι.
- Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ και ψήνουμε στους 200°C για 30 λεπτά.