Μάθε ιστορία: Σε γενικές γραμμές οι ιστορικοί συμφωνούν ότι οι πρόγονοι της γνωστής μας ντομάτας καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στις Άνδεις και από εκεί ταξίδευσαν στο Μεξικό. Οι ντομάτες με τη βοήθεια των εξερευνητών φτάνουν στην Ευρώπη περίπου τον 16ο αι. Οι Ευρωπαίοι όμως δεν τις υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό. Αντίθετα τις αντιμετώπισαν καχύποπτα πιστεύοντας ότι είναι ένα δηλητηριώδες φρούτο! Στην αρχή τις καλλιεργούσαν στους κήπους σαν διακοσμητικό φυτό ή από «βοτανολογική» περιέργεια. Οι ντομάτες αγνοώντας την προκατάληψη ρίζωσαν και αναπτύχθηκαν εύκολα στην Ιταλία και την Ισπανία και τον 17ο αι. τις χρησιμοποιούσαν σχεδόν σε όλες τις κουζίνες της Νότιας Ευρώπης. Η πρώτη αναφορά και περιγραφή της ντομάτας εντοπίζεται το 1544 από το βοτανολόγο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πως τη φτιάχνουμε:
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά για 5 λεπτά έως ότου μαλακώσουν. (Προσοχή, το μεγάλο τηγάνι είναι βασικό στοιχείο για την επιτυχία της σάλτσας γιατί έτσι το μείγμα θα βράσει και θα εξατμιστούν τα υγρά χωρίς κίνδυνο να «πιάσει» στον πάτο η σάλτσα).
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη, το πιπέρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να κάνει «φουσκάλες».
- Με ένα κουτάλι λιώνουμε τα κομμάτια της ντομάτας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη χαμηλότερη ένδειξη της κουζίνας), ανακατεύουμε τη σάλτσα χωρίς να τη σκεπάσουμε μέχρι να γίνει πηχτή και παχιά.
- Τσεκάρουμε το αλατοπίπερο και η σάλτσα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
- Αν την θέλουμε κρεμώδη τότε τη περνάμε από ένα σουρωτήρι με λεπτή σήτα και πριν τη σερβίρουμε τη ζεσταίνουμε ξανά.