- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατερίνα Βνάτσιου
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μαμά μου αλλά και ο μπαμπάς μου λατρεύουν το σπιτικό ψωμί και έχουν γίνει και οι δύο εξπέρ στην παρασκευή του. Κάνουν συνέχεια πειράματα και κατά καιρούς στο σπίτι τρώμε υπέροχα κρεμυδό-ελιόψωμα, και φυσικά πάντα ψωμί με προζύμι (όπως δηλαδή, λένε, πως πρέπει να είναι το αληθινό ψωμί). Για τη λαγάνα…ούτε λόγος, την φτιάχνουμε πάντα σπιτική, ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας, και σε μεγάλες ποσότητες για να έχουμε την νοστιμιά της στο τραπέζι και τις επόμενες μέρες της γιορτής. Τους έκλεψα την συνταγή…
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, ¼ της κούπας αλεύρι και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα για 15 λεπτά, σκεπασμένο με ένα πανί. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε επτά κούπες αλεύρι με το αλάτι. Σχηματίζουμε μια σχισμή στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει μορφή η ζύμη. Αλευρώνουμε την επιφάνεια όπου θα δουλέψουμε τη ζύμη. Ζυμώνουμε για 10-17 λεπτά, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται για να μην κολλάει η ζύμη. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο λάδι.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες. Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη ζυμώνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια για 6-7 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες ίσου μεγέθους και σχηματίζουμε δύο καρβέλια μήκους 15 εκατοστών, με ένα ξύλινο πλάστη, σε σχήμα οβάλ.
- Τοποθετούμε τα καρβέλια σε δύο ταψιά διαστάσεων 15Χ40, τα οποία έχουμε αλείψει με λάδι πιο πριν. Αλείφουμε με λάδι και τα καρβέλια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα καλύπτουμε με ένα καθαρό πανί για 45-50 λεπτά.
- Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς. Ψήνουμε τις λαγάνες για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να κοκκινίσουν. Όταν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε να κρυώσουν.