- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μάθε ιστορία: Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι σύγχρονες συνταγές με αμπελόφυλλα είναι πατέντα των λαών της Μεσογείου. Οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι Τούρκοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα αυτό το είδος φαγητού. Νονοί έγιναν όμως οι Τούρκοι και η ονομασία του προήλθε από το τουρκικό ρήμα «dolmak» που σημαίνει γεμίζω. Τις πρώτες συνταγές γεμιστών τις έκαναν όμως με φύλλα συκιάς και ήταν και αλμυρές και γλυκές. Γαστρονομικές αναφορές στα αμπελόφυλλα εμφανίστηκαν τον 1ο αι. μ.Χ.
Στην κατσαρόλα μαζί με το νερό και το λάδι ρίχνουμε και το ζουμί που έχει περισσέψει αφού το σουρώσουμε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πως το φτιάχνουμε:
- Ανακατεύουμε καλά τα κρεμμύδια τον δυόσμο, τον άνηθο, το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
- Ζεματάμε για 1’-2’ τα αμπελόφυλλα από το βάζο και στραγγίζουμε.
- Πάνω σε ένα πιάτο ή δίσκο τοποθετούμε ένα-ένα φύλλο με τη γυαλιστερή πλευρά του προς τα κάτω και τη ρίζα του μίσχου προς το μέρος μας.
- Με ένα κουτάλι βάζουμε στο κέντρο1/2-1 κουταλιά γέμιση.
- Διπλώνουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα και κλείνουμε ρολάροντας. Αν τα ντολμαδόφυλλα είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
- Σφίγγουμε καλά το κάθε ντολμαδάκι πάνω από το μπολ έτσι ώστε τα ζουμιά να τρέξουν μέσα.
- Στη βάση της κατσαρόλας στρώνουμε μερικά φύλλα και τοποθετούμε τον ένα κοντά στον άλλο τους ντολμάδες στη σειρά και σε επίπεδες στρώσεις.
- Ρίχνουμε το νερό, το λεμόνι, το λάδι και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για ½ ώρα περίπου.
- Δοκιμάζουμε αν το ρύζι έχει βράσει και το φύλο είναι μαλακό κατεβάζουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε για λίγο στην κατσαρόλα να «ησυχάσουν».
- Σερβίρουμε σε πιατέλα και στολίζουμε με τις φέτες λεμονιού.