Ο Δημήτρης Τζιοβάρας είναι sous chef στο Salonika Restaurant του Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου. Μας έστειλε την παρακάτω συνταγή για χταπόδι με κουσκουσάκι και τον ευχαριστούμε πολύ.
Συνταγή για χταπόδι με κουσκουσάκι από τον σεφ Δημήτρη Τζιοβάρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χταπόδι: Κόβουμε το χταπόδι σε μπουκιές και το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό, σε μέτρια φωτιά, να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει (20-25’). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
- Σοτάρισμα: Μόλις μαλακώσει το χταπόδι, το αφαιρούμε και στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε εδώ το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.
- Σβήσιμο: Ρίχνουμε ξανά το χταπόδι στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Σάλτσα: Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ντομάτα, δάφνη, κανέλα, μπαχάρι, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20’.
- Κουσκουσάκι: Ρίχνουμε το κουσκουσάκι μέσα στη σάλτσα, προσθέτουμε 500 ml ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον υγρό.
- Τελείωμα: Όταν μαγειρευτεί το κουσκουσάκι και «δέσει» η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 5’ να ξεκουραστεί πριν σερβίρουμε.