Τα ζυμαρικά ταιριάζουν με τα πάντα –κρέας, ψάρι, λαχανικά, όστρακα… Στη συνάντησή τους με τον σολομό δίνουν μια πιο φίνα, εκλεπτυσμένη όσο και «γεμάτη» γεύση που μας αρέσει πολύ. Εδώ χρησιμοποιούμε ριγκατόνι, τους ταιριάζουν πολύ όμως και τα φιογκάκια. Τα υλικά είναι λίγα, ο χρόνος παρασκευής πολύ σύντομος και η νοστιμιά μεγάλη. Καλή επιτυχία!
Συνταγή για ριγκατόνι με καπνιστό σολομό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, φροντίζοντας να τα βγάλουμε 2 λεπτά νωρίτερα από ό,τι αναγράφεται στον χρόνο βρασμού.
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε (σε μέτρια φωτιά) το βούτυρο με το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά. Δεν θέλουμε να τσιγαριστούν αλλά να μαλακώσουν και να «μαραθούν».
- Μόλις δούμε ότι έφτασαν στο σημείο που θέλουμε, ρίχνουμε και τον σολομό που έχουμε κόψει σε μικρά (όχι πολύ) κομματάκια. Ανακατεύουμε με το κουτάλι για 3-4 λεπτά (πάντα σε χαμηλή φωτιά), ρίχνουμε και την κάπαρη.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά, το τυρί και 2-3 κουταλιές σούπας από το νερό των ζυμαρικών και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομογενοποιημένο αποτέλεσμα (το τυρί δηλαδή να έχει λιώσει δίνοντας την κρεμώδη υφή του).
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ακόμη από το νερό των ζυμαρικών. Σερβίρουμε αμέσως με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο κόκκινο πιπέρι, του πάει πολύ!
Tips
- Να είστε προσεκτικοί με το αλάτι, έχει και ο σολομός και το νερό των μακαρονιών και η κάπαρη.
- Αντί για ούζο μπορείτε να βάλετε βότκα, ή τσίπουρο με γλυκάνισο.
- Αν δεν έχετε τυρί σε κρέμα, αντικαταστήστε με κρέμα γάλακτος ή 4-5 κουταλιές γάλα εβαπορέ, μαζί με το βούτυρο δίνει την ίδια κρεμώδη υφή.