ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπαλομπριζόλες στη γάστρα με πατάτες, κολοκύθια και φρέσκια ντομάτα

Το φαγάκι της κυρά-Στέλλας

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπαλομπριζόλες

Αυτό το φαγάκι ανήκει στην κατηγορία «καλοκαιρινή τεμπελιά» γιατί κάνει άλλος (ο φούρνος) τη δουλειά και εσύ κάνεις μπάνιο! Θυμάμαι τη γιαγιά μου όταν κάναμε διακοπές να μου λέει «φουρνίζω και πάμε για μπανάκι» και όταν επιστρέφαμε από τη θάλασσα, που ήταν ένα βήμα από το εξοχικό, το φαγάκι ήταν έτοιμο και εμείς κάναμε μπανάκι με γλυκό νερό «για  να γλυκαθούμε» που συνήθιζε να μας λέει, και εκείνη σέρβιρε! Με μία χοντροκομμένη χωριάτικη σαλάτα και ψωμάκι αχνιστό που παίρναμε από το φουρνάκι της γειτονιάς. Μπορεί οι εποχές να άλλαξαν και η γιαγιά να μην είναι εδώ, φρόντισε όμως να είναι με τη γεύση και τις συνταγές της για πάντα στη μνήμη και την καρδιά μας. Ας μαγειρέψουμε λοιπόν το φαγάκι της κυρίας Στέλλας και ας απολαύσουμε το μεσημεριανό κατακαλόκαιρο όπου και να βρισκόμαστε!

  • 2 μεγάλες σπαλομπριζόλες
  • 6 πατάτες
  • 6 κολοκυθάκια
  • 4 ντομάτες 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • Easy
  • 120+
  • All
  • Κυρίως πιάτο
  • Μεσογειακή κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μία γάστρα βάζουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες χοντρά κομμάτια (1 πατάτα στα τέσσερα).
  2. Κόβουμε και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια όπως τη φωτογραφία, αν είναι πολύ μικρά τα βάζουμε ολόκληρα.
  3. Τρίβουμε τις τρεις ντομάτες στον τρίφτη και τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο, προσθέτουμε λιωμένο το σκόρδο στη σάλτσα μας.
  4. Τοποθετούμε τις σπαλομπριζόλες στη γάστρα και περιχύνουμε.
  5. Κάνουμε σε όλα τα υλικά μασάζ και τα στρώνουμε στη γάστρα. Τα λαχανικά από κάτω.
  6. Κόβουμε ροδέλες μία ντομάτα και τη βάζουμε πάνω στο κρέας. 
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με σκεπασμένη γάστρα για 3 ώρες στους 180°- 200° C.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ