- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Μαρίκα Μητσοτάκη ήταν λάτρης της καλής κουζίνας και φημιζόταν για τη μαγειρική της. Στο βιβλίο «Συνταγές με… Ιστορία», με κείμενα Εμμανουέλας Νικολαϊδου και επιμέλεια συνταγών Κατερίνας Μητσοτάκη, που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, η Μαρίκα Μητσοτάκη μαγειρεύει και θυμάται: την κουζίνα της μητέρας της, η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα, την ανατροπή που ήρθε για την υγεία της όταν, παιδί ακόμη, προσβλήθηκε από τον ιό της πολιομυελίτιδας, τη γνωριμία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον έρωτα, τον γάμο, τα παιδιά, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, την εξορία, την επιστροφή και το σπιτικό στην Κρήτη. Από τα παράνομα μπισκοτάκια του Μπους, στα «κρυφά» παγωτά του Χέλμουτ Κολ, στο πρωθυπουργικό σαντουιτσάκι και στην παρ’ ολίγον γκάφα με τον οικουμενικό Πατριάρχη, οι αναμνήσεις και τα στιγμιότυπα από την πολυτάραχη ζωή της ξετυλίγονται κάνοντας αυτό το βιβλίο μαγειρικής ξεχωριστό. Ανάμεσα στις παραδοσιακές συνταγές της «κυρίας Μαρίκας», ξεχωρίσαμε και σας δίνουμε μια από τις πιο διάσημες, τα περίφημα ντολμαδάκια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο και τον ζωμό, σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε.
- Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε μακρόστενα ντολμαδάκια. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα προσεκτικά, χωρίς κενά μεταξύ τους.
- Ρίχνουμε τον ζωμό του χωριάτικου κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.
- Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη στάκα και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο για όση ώρα βράζουν.
Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο:
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους κρόκους και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα προσθέτουμε το ζουμί από τα ντολμαδάκια και τα αφήνου - με να βράσουν για λίγα λεπτά. Μετά προσθέτουμε τον κύβο κότας, το αλατοπίπερο και το κορν φλάουρ.
- Περιμένουμε να πήξει και στο τέλος ρίχνουμε το εβαπορέ και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το αυγολέμονο και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια και με στάκα μαζί με το αυγολέμονο.
Συμβουλές
- Αν μας έχουν περισσέψει αμπελόφυλλα από το τύλιγμα, τα βάζουμε πάνω από τα ντολμαδάκια να τα σκεπάσουν και μετά καλύπτουμε με το πιάτο.
- Αγοράζουμε τα αμπελόφυλλα όταν είναι η εποχή τους. Τα καθαρίζουμε καλά από τα κοτσάνια τους, τα πλένουμε, τα ζεματάμε και, αφού κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε σακουλάκια (κάθε σακουλάκι να έχει 500 γραμμάρια φύλλα – ζυγισμένα πριν τα ζεματίσουμε) και τα διατηρούμε στην κατάψυξη.
- Τα ντολμαδάκια μας γίνονται πολύ πιο γευστικά αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό από χωριάτικο κοτόπουλο που έχουμε βράσει. Αν όχι, τότε αντικαθιστούμε τον ζωμό με νερό, στο οποίο διαλύουμε 1 ή 2 κύβους κότας.
* Η στάκα είναι κρητικό προϊόν που παράγεται από τον αφρό του γάλακτος και είναι πολύ γευστικό. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα.