ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπιτική πίτσα με τόνο, κρεμμύδι και κάπαρη

Φανταστική πίτσα με τη Μέθοδο Poolish

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπιτική πίτσα με τόνο, κρεμμύδι και κάπαρη

*Γράφει ο Νίκος Αργυρόπουλος (@pizzachefargy)

Η πίτσα με τόνο είναι μια ιδιαίτερη πίτσα και αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου επιλογές. Μπορεί να γίνει πανεύκολα στο σπίτι και την προτείνω ως must επιλογή στα menu ιταλικών εστιατορίων. Εδώ, σας την παρουσιάζω με τη μέθοδο Poolish που μας χαρίζει μια μοναδικά αφράτη και φουσκωτή ζύμη, ενώ επιλέγω να συνοδεύσω τον τόνο με κρεμμύδι και κάπαρη για να απογειωθεί γευστικά η πίτσα μας. Αποφεύγω αλμυρά τυριά όπως gouda λόγω της παρουσίας του τόνου και της κάπαρης και προτιμώ μοτσαρέλα. Ακόμα σας δίνω 3 tips για τη συγκεκριμένη πίτσα που θα σας εξασφαλίσουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Πίτσα με τόνο, κρεμμύδι και κάπαρη

*H επαφή του Νίκου Αργυρόπουλου με την πίτσα ξεκίνησε το 2010 όταν βρέθηκε στην Ιταλία για να παρακολουθήσει σεμινάρια πίτσας. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές πιτσαρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως Pizza Chef, αλλά η μεγάλη του αγάπη για την πίτσα τον οδήγησε τον Μάρτιο του 2020 στη δημιουργία καναλιού στο You Tube με το όνομα Pizza Chef Argy. Είναι ένα κανάλι αποκλειστικά για την πίτσα όπου ο επισκέπτης θα βρει διάφορα είδη ζύμης, εύκολες συνταγές και online μαθήματα για το πώς μπορεί να κάνει νόστιμες πίτσες και να αναπτύξει τις γνώσεις και τις ικανότητες του στο αντικείμενο ακόμα περισσότερο. Οι συνταγές του είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά μαγειρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Μπορείτε να βρείτε τον Νίκο Αργυρόπουλο στο Instagram (@pizzachefargy) και στο You Tube (Pizza Chef Argy).

Υλικά για 2 πίτσες των 33cm

Υλικά για το Poolish:

  • 310 γρ. αλεύρι
  • 310 ml νερό
  • 4 γρ. ξηρή μαγιά

Υλικά για τη ζύμη:

  • Poolish 624γρ.
  • Αλεύρι 160 γρ.
  • Αλάτι 15 γρ.
  • Ελαιόλαδο 15 ml

Υλικά για την πίτσα:

  • 400ml σάλτσα ντομάτας
  • 400γρ. mozzarella
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ κάπαρη
  • 2 κονσέρβες τόνου
  • Easy
  • 120+
  • All
  • Κυρίως πιάτο
  • ιταλική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμασία Poolish

Τοποθετούμε το νερό σε ένα τάπερ η ένα μπολ. Βάζουμε τη μαγιά στο αλεύρι μας και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι στο νερό ανακατεύοντας. Μετά από ελάχιστα λεπτά μόλις γίνει κρεμώδες το μίγμα μας, σκεπάζουμε και σημειώνουμε με ένα μαρκαδόρο η ένα λαστιχάκι τη στάθμη του Poolish. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου για δυο ώρες και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Προετοιμασία ζύμης (για 2 μπάλες των 410 γρ.)

  1. Το Poolish το βγάζουμε από το ψυγείο 2-3 ώρες πριν κάνουμε τη ζύμη της πίτσας. Η στάθμη του θα έχει διπλασιαστεί και θα είναι παχύρευστο, κρεμώδες και γεμάτο φυσαλίδες. Αν το αφήσουμε παραπάνω εκτός ψυγείου αρχίζει και ελαττώνεται η δύναμη του.
  2. Ζυμώνουμε το Poolish με τη μισή ποσότητα από το αλεύρι. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι. Στη συνέχεια βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και στο τέλος το ελαιόλαδο.
  3. Μόλις σχηματιστεί η μπάλα μας, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Την ξανασχηματίζουμε σε μπάλα ζυμώνοντάς την ελάχιστα και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να εγκλωβίσουμε περισσότερο αέρα στο εσωτερικό της ζύμης.
  4. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για άλλα 20 λεπτά και έπειτα την κάνουμε 2 μπάλες των 410 γρ.
  5. Αφήνουμε τις μπάλες επίσης σκεπασμένες για 2-3 ώρες εκτός ψυγείου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

Tip: Χρησιμοποιούμε γάντι κατά το ζύμωμα για να μην κολάει η ζύμη στο χέρι μας

Συνολικός χρόνος ζυμώματος: 12-14 λεπτά


Εκτέλεση για την πίτσα

  1. Ανοίγουμε τη ζύμη και καλύπτουμε την επιφάνεια της με σάλτσα ντομάτας.
  2. Ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου για 7-8 λεπτά μέχρι να ψηθεί η πίτσα μας από κάτω (η θερμοκρασία του φούρνου στο maximum με πάνω-κάτω αντίσταση).
  3. Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο και προσθέτουμε τα υλικά μας.
  4. Ψήνουμε στο μεσαίο τμήμα του φούρνου μέχρι να λιώσουν ομοιόμορφα τα τυριά και να αποκτήσει η κρούστα μας το χρυσαφένιο καλοψημένο χρώμα (για άλλα 7-8 λεπτά).
  5. Κόβουμε σε 8 κομμάτια την πίτσα μας και προσθέτουμε λίγη ρίγανη.

Τip 1: Επιλέγουμε τόνο σε νερό και όχι σε λάδι

Tip 2: Στραγγίζουμε πολύ καλά τον τόνο για να μην μεταφέρουμε την υγρασία του στην πίτσα μας.

Tip 3: Ξεπλένουμε καλά την κάπαρη και την κόβουμε μικρά κομματάκια (όπως θα δείτε στην εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο στο Youtube)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ