- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πιλάφι με ψιλές καραβιδούλες τώρα που είναι η εποχή τους
Πολύ εύκολο, «παλιό», πεντανόστιμο
Κάθε που μπαίνει ο Νοέμβρης θυμάμαι τα τελάρα των ψαράδων της Χαλκίδας να ξεχειλίζουν από μικρές, πεντάφρεσκες και πεντανόστιμες καραβίδες, κάποτε, σε μια άλλη μου ζωή, έμεινα κάποια λίγα χρόνια στην παραλιακή αυτή πόλη. Γνωστός ο Ευβοϊκός για τα πλούσια νερά του, γνωστές και οι καραβίδες του που οι περισσότεροι τις προτιμάμε μεγάλες, στη σχάρα, με λίγο χοντρό αλάτι μόνο να τονίζει τη θαλασσινή γεύση τους. Τούτες εδώ όμως, του Νοέμβρη, είναι πολύ μικρές, εξίσου πεντανόστιμες όσο και οι μεγάλες, και πολύ φτηνές επίσης. Οι Χαλκιδαίες νοικοκυρές τις κάνουν για το καθημερινό τραπέζι στο πι και φι, με ελάχιστα υλικά και ρυζάκι για να φτουρήσει η κατσαρόλα και να χορτάσει η οικογένεια. Είναι ένα ιλιγγιωδώς νόστιμο πιάτο (με πολύ «γλέντι» μέχρι να καθαρίσεις, με τα χέρια σου, την πολύτιμη, μια σταλιά καραβιδούλα και να φτιάξεις την πιρουνιά σου), που μοιάζει «γκουρμέ» ενώ στ’ αλήθεια είναι η απόδειξη το πόσο «υψηλή» μπορεί να είναι η απλοϊκή, βασισμένη στην πρώτη ύλη, λαϊκή γαστρονομία. Προχτές η κολλητή μού έφερε καραβιδούλες από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου, 14 ευρώ τις είχε το κιλό ο ψαράς, του έκανε παζάρια και τις πήρε 12! Εγώ πήρα τηλέφωνο την Σ. Π. στη Χαλκίδα –τις έφτιαχνε τόσο νόστιμες που έχω ακόμη τη γεύση τους στη μνήμη-, και με δυο λόγια μου είπε τη συνταγή. Βγήκαν υπέροχες οπότε τη μοιράζομαι μαζί σας…
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε με κρύο νερό τις καραβίδες και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι.
- Σοτάρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί ρίχνουμε και την ντομάτα να σοταριστεί κι αυτή λιγάκι και να «αφήσει» τα αρώματά της. Προσοχή: δεν κάνουμε κοκκινιστό, η σάλτσα μας δεν θέλουμε να είναι κόκκινη αλλά ροζ.
- Προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε ελάχιστα λεπτά να δέσουν τα υλικά.
- Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό ακόμη και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις καραβίδες. Τις αφήνουμε ΕΛΑΧΙΣΤΟ χρόνο, περίπου δυο λεπτά.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο δίπλα μας.
- Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο νερό ακόμα, ρίχνουμε το ρύζι και λίγο αλάτι και αφήνουμε να γίνει, περίπου 15 λεπτά.
- Μόλις δοκιμάσουμε και έχει γίνει ξαναρίχνουμε τις καραβίδες και κλείνουμε το μάτι. Τις ανακατεύουμε να δέσει το φαγητό και σερβίρουμε αμέσως.
*Είναι ένα σπιτικό μαμαδίστικο φαγητό. Συμβουλή μου είναι να μην το «πειράξετε», εγώ ούτε μαϊντανό δεν έβαλα από πάνω. Θέλει λίγο αλάτι, -το φαί αυτό έχει μια «γλύκα», δεν θες να το κάνεις «τούρμπο»- , λίγη ντομάτα –είπαμε όχι κοκκινιστό, λίγο λάδι γιατί δεν θέλεις να σου βγει λαδοπιωμένο το ρύζι. Ταιριάζει τέλεια με ένα ροζέ κρασί και δεν θα το πιστέψετε με μια… ωραία φέτα –αλλά αυτά είναι προσωπικά γούστα… Καλή νοστιμιά!