Το Poseidonion Grand Hotel, το εμβληματικό ξενοδοχείο των Σπετσών είναι το σημείο αναφοράς του νησιού εδώ και έναν αιώνα. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, ενώ τα εστιατόριά του κερδίζουν τις εντυπώσεις των ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Ζητήσαμε από τον executive chef του ξενοδοχείου Olivier Campanha να μας δώσει μία συνταγή του, που να μπορούμε όλοι να φτιάξουμε στο σπίτι. Μας έστειλε αυτό το υπέροχο κριθαρότο με γαρίδες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το μπισκ γαρίδας:
- Πλένουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε το κέλυφος και τις καθαρίζουμε. Κρατάμε τα κελύφη για να ετοιμάσουμε τον ζωμό.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το μισό κρεμμύδι, λίγο σκόρδο και τα καρότα. Προσθέτουμε τα κελύφη και σοτάρουμε.
- Καλύπτουμε τα υλικά με νερό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε τον ζωμό σε σινουά (ψιλή σήτα).
Για το κριθαράκι:
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τις γαρίδες σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και τις βγάζουμε σε ένα πιάτο (δεν τις μαγειρεύουμε εντελώς).
- Προσθέτουμε στο τηγάνι επιπλέον ελαιόλαδο και σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε το κριθαράκι και λίγο λευκό κρασί.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό που ετοιμάσαμε. Αφήνουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση προτού ρίξουμε την επόμενη.
- Όταν ρίξουμε την τελευταία δόση του ζωμού, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον βασιλικό και τις γαρίδες και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ώστε να μαγειρευτούν και οι γαρίδες και να απορροφηθεί ο ζωμός. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την προτίμησή μας.
Σερβίρισμα
Βάζουμε το κριθαράκι σε ένα πιάτο και τις γαρίδες περιμετρικά. Τοποθετούμε από πάνω μια κουταλιά Κατίκι Δομοκού, γαρνίρουμε με ένα φύλλο βασιλικού και λίγο ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.