Εύα Παρακεντάκη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το λέμε και το εννοούμε… ποτέ νηστεία δεν υπήρξε πιο νόστιμη όσο αυτή της Σαρακοστής! Φρέσκα, της εποχής λαχανικά, όσπρια, και στην κορφή τα αγαπημένα όλων των Ελλήνων θαλασσινά. Δεν θα πούμε ποτέ όχι σε μια μερίδα καλαμαράκια τηγανητά αλλά και τα γεμιστά με ρυζάκι στο φούρνο έχουν τη χάρη τους και αρέσουν σε όλους.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών.
- Σε ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε φρέσκα και ξερό κρεμμύδια μαζί. Προσθέτουμε τα πλοκάμια. Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5’.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τη σταφίδα και το κουκουνάρι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τον άνηθο. Αφήνουμε το ρύζι να ψηθεί κατά 75% (όχι τελείως), θέλουμε να κρατάει λίγο.
- Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε μέσα σε ένα πυρέξ.
- Περιχύνουμε τα καλαμάρια με ένα μείγμα, ντομάτας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ούζο. Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 30’ περίπου.