ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κότσι χοιρινό με δαμάσκηνα

Μια πετυχημένη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kotsi-xoirino.jpg

Ψάχνεις τι να μαγειρέψεις φέτος στα εορταστικά τραπέζια; Μην ψάχνεις άλλο! Αυτή η συνταγή για κότσι χοιρινό στη γάστρα με δαμάσκηνα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

  • 1 κότσι χοιρινό περίπου 1,5 κιλό
  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 1 καρότo
  • 15 δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • ρίγανη
  • Φρέσκο δεντρολίβανο
  • Το χυμό από ½ λεμόνι
  • Το χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Το χυμό από 1 μανταρίνι
  • Ξύσμα από 1 περγαμόντο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2-3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κ.σ.  μέλι θυμαρίσιο
  • Easy
  • €€
  • 120+
  • Winter
  • Κυρίως πιάτο
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε το κότσι και το βάζουμε σε μία γάστρα. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα, και τα προσθέτουμε και αυτά στη γάστρα όπως επίσης και  τα δαμάσκηνα, το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο και τη ρίγανη.
  2. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, τον χυμό του πορτοκαλιού, ξύνουμε το περγαμόντο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό και κάνουμε σε όλα μας τα υλικά «μασάζ» να πάνε παντού όλες οι γεύσεις.
  3. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου δυόμιση ώρες. Στο μισό χρόνο βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και γυρίζουμε το κότσι ώστε να ψηθεί καλά και από τις δύο πλευρές.
  4. Το τελευταίο 10λεπτο, περιχύνουμε το κρέας με το μίγμα μπαλσάμικου, μελιού και χυμό μανταρινιού και ψήνουμε χωρίς το καπάκι της γάστρας, μόνο γκρίλ ώστε να ροδίσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ