Εύα Παρακεντάκη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μία παραδοσιακή Χανιώτικη συνταγή που δοκίμασα για πρώτη φορά σε ένα χωριό στην Κίσσαμο. Στα ορεινά χωριά του νομού καλλιεργούν και τυποποιούν, άριστης ποιότητας και μοναδικής νοστιμιάς κάστανα. Πάνε πολλά χρόνια από τότε αλλά ακόμα θυμάμαι το άρωμα του ξυλόφουρνου που έβγαινε σε κάθε μπουκιά. Κάπως έτσι ξεκίνησα και εγώ κάθε χειμώνα να μαγειρεύω τον κόκορα με κάστανα σε φίλους και σε τραπέζια. Όλοι μου το ζητούν όταν έρθει ο καιρός.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τον κόκορα, τον οποίο έχουμε αγοράσει κομμένο σε μερίδες, τον στραγγίζουμε, τον αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε στο λάδι προσεκτικά όλα τα κομμάτια του ώστε να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί, μετά από πέντε λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμύδια τα οποία τα έχουμε κόψει σε καρεδάκια.
- Τ’ αφήνουμε να τσιγαριστούν όλα μαζί πέντε λεπτά ακόμη και έπειτα ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε το φαγητό μας σε μέτρια φωτιά για μία ώρα.
- Κατόπιν, μεταφέρουμε τον κόκορα στη γάστρα μας και ψήνουμε ακόμη είκοσι λεπτά.
- Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, προσθέτουμε τα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά με ανοιχτή τη γάστρα μας για να ροδίσει ο κόκορας.