ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή με baby πατάτες
Ο Executive Chef Vasilis Lorentzos μας δίνει τη συνταγή
A.V. Guest
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφαιρούμε από τη γαλοπούλα το λαιμό και τα άκρα από τις φτερούγες. Τα πλένουμε με νερό και ξύδι, μετά τα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε ένα λίτρο νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα και έχουμε έτοιμο το ζωμό. Πλένουμε τη γαλοπούλα με νερό και ξύδι και την αφήνουμε να στραγγίσει για 15 λεπτά.
- Πάστα Μαρινάδας: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και αλείφουμε την γαλοπούλα μέσα και έξω αφού την έχουμε τοποθετήσει στο ταψί της και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τις πατάτες, τις μαρινάρουμε σε ένα μπολ με λίγο μέλι, μουστάρδα, μαυροδάφνη, αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε στο ψυγείο.
- Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε κρύο νερό και τα εντόσθια για να τα ζεματίσουμε για 15-20 λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα κρυώνουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο γάλακτος. Σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα εντόσθια και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και σβήνουμε με μαυροδάφνη. Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το ρύζι και λίγο από το ζωμό που ετοιμάσαμε για να πάρουν μια βράση.
- Παίρνουμε τη γαλοπούλα και τη γεμίζουμε με τη γέμιση. Τη ράβουμε με βελόνα και σπάγγο.
- Αραδιάζουμε τις πατάτες στο ταψί με τη γαλοπούλα.
- Παίρνουμε το μπολ από τις πατάτες που είχε μέσα τη μαρινάδα και προσθέτουμε το κάρυ, πάπρικα το υπόλοιπο μέλι, μουστάρδα, μαυροδάφνη, βούτυρο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε και περιχύνουμε τη γαλοπούλα και τις πατάτες.
- Προσθέτουμε και λίγο από το ζωμό, καλύπτουμε με λαδόκολλα το ταψί και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 4 ώρες.
Μερικές Συμβουλές
Όσα κιλά είναι η γαλοπούλα που αγοράσαμε, τόση ώρα χρειάζεται για να ψηθεί.
Γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας κατά τα 2/3 ΜΟΝΟ, για να μπορεί να κυκλοφορεί η θερμότητα και να ψηθεί σωστά η γέμιση. ΜΗΝ βάλετε ποτέ γεμισμένη γαλοπούλα στο ψυγείο για να την ψήσετε αργότερα. Τη βάζουμε στο φούρνο ΑΜΕΣΩΣ μόλις την ετοιμάσουμε.
Δεν χρησιμοποιούμε οποιονδήποτε σπάγγο παρα μόνο τον ειδικό για χρήση στην κουζίνα.
Η βελόνα που χρησιμοποιούμε ονομάζεται ΣΑΚΟΡΑΦΑ.