- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα ριγκατόνι που ήθελες πάντα να φτιάξεις
Μιλάμε για αμαρτία που καταλαβαίνεις με τη πρώτη μπουκιά (η οποία κολυμπάει σε λιωμένη παρμεζάνα…)
Πόσες φορές έχεις χαζέψει φωτογραφίες ή βιντεάκια με ζυμαρικά που λιώνουν στο τυρί και μαζί τους λιώνεις και εσύ; Πόσες φορές δεν έχεις αναφωνήσει «α, πρέπει να το φτιάξω αυτό!» και μετά βαρέθηκες; Αυτή η συνταγή δεν είναι μία τέτοια περίπτωση. Είναι αυτή που θα γίνει η αγαπημένη σου και αυτό το λέω χωρίς καμία υπερβολή και έχοντας πλήρη επίγνωση του κακού που σου κάνω (τέτοια είμαι). Είναι πεντανόστιμη, γρήγορη (γίνεται σε μόλις 30 λεπτά) και τίγκα στη θερμίδα. Δηλαδή, μιλάμε για το τρίπτυχο κάθε επιτυχημένης αμαρτίας.
Χρωστάω τη φωτογραφία και την ιδέα στο www.thecookierookie.com, γιατί εκεί πρωτοείδα το μυστικό. Τη συνταγή την παράλλαξα λίγο για να έρθει στα δικά μου γούστα, αλλά εσύ μπορείς να ακολουθήσεις την πρωτότυπη ή να κάνεις τη δικιά σου σύνθεση με τα δικά σου υλικά. Καμία σημασία δεν έχει, γιατί η ουσία είναι μία (πράγματι, δεν υπάρχει αθανασία): τα ριγκατόνι πρέπει να βραστούν μέσα στην ίδια τη σάλτσα και να πυρποληθούν με γενναία δόση παρμεζάνας. Δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό μέχρι να φας την πρώτη μπουκιά από ριγκατόνι που κολυμπάει σε λιωμένη παρμεζάνα. (Βαθύς αναστεναγμός).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι (εγώ χρησιμοποίησα wok, αλλά την ίδια δουλειά κάνει και μια κατσαρόλα), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και τα μπαχαρικά (την κανέλα, τα μπαχάρια και τα γαρύφαλλα) και τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.
- Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Στο μεταξύ, με ένα κουτάλι βγάζουμε τα μπαχαρικά.
- Αφού πάρει μια βράση η σάλτσα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.
- Αμέσως ρίχνουμε τα ριγκατόνι και τα δύο ποτήρια νερό (ή και παραπάνω, μέχρι να καλυφθούν τα ζυμαρικά).
- Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε τα ριγκατόνι να βράσουν, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, και η σάλτσα έχει πήξει λίγο, ρίχνουμε σχεδόν όλη την ποσότητα (κρατάμε μια πρέζα) από τη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα.
- Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού, και έπειτα προσθέτουμε το βασιλικό και το θυμάρι (ή τη ρίγανη).
- Στο τέλος, ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη παρμεζάνα και μοτσαρέλα και αφήνουμε τα τυριά να λιώσουν.
- Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε αμέσως.