- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Burger με τηγανητές πατάτες και σος bourbon
Διότι τι καλύτερο συνδυασμό μπορείς να σκεφτείς;
Πλέον μπορείς να βρεις burger με την ίδια ευκολία που πεταγόσουν στο περίπτερο για τσιγάρα. Ή πολύ πιο απλά μπορείς να τα παραγγείλεις. Αλλά η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή είναι να τα φτιάξεις μόνος σου. Να ξέρεις πως σε αυτό το πόνημα το Α και το Ω είναι τα υλικά σου. Μην κάνεις εκπτώσεις στο κρέας, προτίμησε φρέσκα λαχανικά από τη λαϊκή, διάλεξε τυρί καλής ποιότητας που να λιώνει εύκολα (π.χ. τσένταρ, μοτσαρέλα) και φρόντισε να μην ξεχάσεις το μπέικον, γιατί… συγγνώμη, είναι δυνατόν; Πού πας χωρίς μπέικον;
Παραθέτω ενδεικτικά μια από τις αγαπημένες μας συνταγές για burger: με τηγανητές πατάτες. Δεν μπορείς να φανταστείς το burger σου χωρίς τηγανητές πατάτες, έτσι δεν είναι; Τότε γιατί αντί να της έχεις δίπλα σαν συνοδευτικό, να μην παραγεμίσεις το burger σου με αυτές; Μα πραγματικά ώρες-ώρες δεν σε καταλαβαίνω…
*Ξαναλέω πως η παραπάνω συνταγή είναι εντελώς ενδεικτική. Βάλε τη δική σου φαντασία και θα δεις που θα κάνεις μπεργκερο-θαύματα. Ειδικά αν χρησιμοποιήσεις μια από τις ειδικές Grill sauces της Hellmann’s, ιδανικές για μαρινάρισμα, γλασάρισμα ή απλά για δίπλα στο πιάτο. Εκτός από την American Smokey Bar με την πλούσια, καπνιστή γεύση, ανακάλυψε και τη γλυκιά Australian Sweet Grill με μέλι ή την καυτερή Brazillian Spicy Churrasco με πιπεριές τσίλι. «That is a tasty burger!».
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Ρίχνουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
- Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα ταψί που προηγουμένως έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά ή περισσότερο (εξαρτάται πόσο λεπτές έχεις κόψει τις πατάτες) μέχρι να γίνουν τραγανές και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. (Εννοείται ότι αν το προτιμάς, μπορείς να τις τηγανίσεις. Απλά στον φούρνο είναι πιο ελαφριές).
- Ενόσω ψήνονται οι πατάτες, εσύ φτιάξε τη σος. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το καλαμποκάλευρο με το 1/4 του νερού και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να αποκτήσει βελουδένια υφή.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι cayenne.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το bourbon, το υπόλοιπο νερό (3/4 του φλιτζανιού), τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, την American Smokey Barbecue σος της Hellmann’s, το ταμπάσκο, τη μαύρη ζάχαρη, τη μουστάρδα και το σκόρδο.
- Ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση και σιγά-σιγά προσθέτουμε το μείγμα με το καλαμποκάλευρο και το νερό, ανακατεύοντας συνέχεια.
- Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί εντελώς, μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό. Απομακρύνουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε το γκριλ σε μέτρια ένταση.
- Με τον κιμά σχηματίζουμε 4 μπιφτέκια.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε τα burgers στο γκριλ για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά ή λίγο παραπάνω, αν τα θέλουμε καλοψημένα.
- Τοποθετούμε το μπιφτέκι πάνω στο ψωμάκι, από πάνω βάζουμε μια χούφτα πατάτες και από πάνω από τις πατάτες μια φέτα τσένταρ.
- Περιμένουμε λίγο να λιώσει το τυρί και προσθέτουμε μια φέτα μπέικον.
- Καπακώνουμε με το φρυγανισμένο ψωμάκι και τελειώνουμε με μια γενναία δόση από την bourbon sauce.