- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Εδώ και χρόνια είναι το φαγητό που με έχει ανακηρύξει βασίλισσα της κουζίνας! Και η παρέα μού το ζητάει κάθε φορά που τους μαζεύω σπίτι – εγώ τάχα μουρμουράω «όλο τα ίδια με βάζετε και κάνω»… Έχει αέρα 70’ς, μυρίζει παινεμένη μαμά μαγείρισσα, είναι στοργικό (αυτό που σήμερα λέμε comfort), και, κυρίως φτουράει! Τους βάζω πάντα πολλές πατάτες –κάνουν όλοι σαν τρελοί–, στις οποίες φροντίζω να βάλω τα σωστά αλάτια, πιπέρια, λεμόνια (πολλά). Με εκνευρίζουν τα άτολμα αλατισμένα φαγητά, κυρίως όταν συνοδεύονται από το «άμα θέλεις εσύ πρόσθεσε κι άλλο», γιατί το νόστιμο φαγητό το θέλει το αλάτι του από την αρχή και οι πατάτες σηκώνουν αρκετό. Όταν ζυμώνω τον κιμά βάζω πολύ δυόσμο-ρίγανη, πλάθω, δοκιμάζω, ξαναβάζω… Μη σας παραξενεύει η συνύπαρξη ντομάτας-λεμονιού, το κάνουν στην Κρήτη με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στο τέλος, πάντα περισσεύει φαγητό και το μοιράζω σε τάπερ που οι Γαργαντούες φίλοι παίρνουν για το σπίτι με μεγάλη χαρά
· Κάποιοι ζυμώνοντας τον κιμά προσθέτουν μια σταλιά ξίδι, κάποιοι άλλοι μια σταλιά κρασί. Του ταιριάζουν και τα δύο.
· Αν κατά την διάρκεια του ψησίματος λιγοστέψουν τα υγρά, προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Ξαναπροσθέστε μέχρι οι πατάτες να γίνουν μαλακές μέσα,ξεροψημένες απ’ έξω.
· Μπορείτε να προσθέσετε και χυμό ντομάτας ή και πελτέ αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό (ειδικά αν έχετε χρησιμοποιήσει φρέσκες ντομάτες).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε σφιχτά τα 4 αυγά και τα καθαρίζουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα μαραίνουμε με ελάχιστο νερό σε ένα τηγανάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια βαθιά λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το ψωμί καλά στυμμένο ή την φρυγανιά, τα κρεμμύδια, το 1 αυγό που έχουμε κρατήσει (προφανώς χωρίς τα τσόφλια), δυόσμο, ρίγανη, αλάτι πιπέρι κατά βούληση. Ζυμώνουμε καλά, αν έχουμε βάλει φρυγανιά προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό να αφρατέψει το μίγμα. Απλώνουμε τον κιμά σε μια μεγάλη επιφάνεια και τον «ανοίγουμε» πιέζοντας με τα χέρια μας.
- Τοποθετούμε κατά μήκος τα 4 αυγά και διπλώνουμε τον κιμά για να κλείσει σχηματίζοντας, ας πούμε, μια μεγάλη «φρατζόλα». Τον βάζουμε στο ταψί και περιτριγυρίζουμε με πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Προσθέτουμε λάδι (μπόλικο για τέτοια ποσότητα), τη ντομάτα, τον χυμό από τα λεμόνια, αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη και στις πατάτες, ζεστό νερό (χρειάζονται τα υγρά για να γίνουν οι πατάτες), και ψήνουμε στον φούρνο (αέρας) για περίπου 2 ώρες στους 220-250 βαθμούς. Κατά το ψήσιμο γυρνάμε τις πατατούλες να μην καούν και να ψηθούν καλά, το ρολό αφήστε το καλύτερα στην ησυχία του γιατί μπορεί να σπάσει άμα προσπαθήσετε να το γυρίσετε. Μπορείτε την πρώτη μία ώρα να έχετε σκεπάσει το ταψί με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια να το αφαιρέσετε.