ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η παλιοπαρέα, δηλαδή τουρλού με απ’ όλα

Μία συνταγή που μας θυμίζει καλοκαίρι όλες τις εποχές

86432-193840.jpg
Ζιζή Σφυρή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316761-624834.jpg

Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι μ´ ένα λαδερό, που έχει απ’ όλα. Ο 6άχρονος ανιψιός μου το τουρλού το λέει παλιοπαρέα, οι Γάλλοι ρατατούιγ. Η «παλιοπαρέα» μαζί με φέτα, ένα κρασί σαββατιανό κι ένα ρουστίκ ψωμί θα σας κάνουν να ακούτε τζιτζίκια μες στο φθινόπωρο. Τρώγεται χλιαρή, μεσημέρι βράδυ ή και την επομένη και συνοδεύει τέλεια ψητά κρέατα. Για να τη φάτε θα καλέσετε και παρέα.

Υλικά συνταγής
  • 5 κολοκύθια μεγαλούτσικα
  • 4 μελιτζάνες μακρόστενες (κομμένες και ξεπικρισμένες σε νερό με αλάτι για μισή ώρα)
  • 3 πατάτες
  • 3 καρότα
  • 4 ντομάτες χοντροκομμένες
  • 2 πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι κρασιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό
  • Δυόσμο
  • 2-3 φύλλα φρέσκο βασιλικό
  • Ρίγανη φρέσκια ή μισό κουταλάκι γλυκού ξερή
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 ποτήρι νερού νερό
  • Πολύ λίγο μπούκοβο αν σας αρέσουν τα καυτερά
  • Easy
  • 120
  • Summer
  • Κυρίως πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τα κόβουμε όλα σε κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα ταψί βαθύ, αφού τα ανακατέψουμε με τα χέρια, για να λαδωθούν και να αλατοπιπερωθούν παντού.
  2. Τα ψήνουμε στους 175ºC όση ώρα χρειαστεί, για να μελώσουν και να μείνουν με το λάδι τους, περίπου 1+1/2 ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό ζεστό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ