ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τούρτα Όπερα με κρέπες

Μια συνταγή από το περιοδικό Μίξερ

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τούρτα Όπερα με κρέπες
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

To ολοκαίνουργιο περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα ο Στέλιος Παρλιάρος, μαζί με τον Γάλλο σεφ Jean-Marie Hoffman εμπνέονται από τις κρέπες, παρουσιάζοντάς μας αλμυρές και γλυκές συνταγές, ανάμεσά τους και αυτή η συνταγή για τούρτα Όπερα με κρέπες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.

Συνταγή για τούρτα Όπερα με κρέπες από τον Στέλιο Παρλιάρο

Τούρτα Όπερα με κρέπες
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Υλικά για 10 άτομα:

Υλικά για τις κρέπες:

  • 80 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 50 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • 240 γρ. γάλα ζεστό
  • 40 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για την κρέμα σοκολάτας:

  • 150 γρ. σοκολάτα 55% κακάο ελαφρώς λιωμένη
  • 75 γρ. γάλα
  • 75 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 20 γρ. βούτυρο

Υλικά για την κρέμα βουτύρου:

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. γλυκό βανίλια υποβρύχιο
  • 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε πολύ λίγο ζεστό νερό

Υλικά για το γλάσο:

  • 50 γρ. σοκολάτα 55% κακάο
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ελαφρώς ζεσταμένη
  • Medium
  • €€
  • 75
  • 10 Μερίδες
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • γαλλική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κρέπες:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αμύγδαλο και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά και τον κρόκο και ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένας χυλός.
  3. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το γάλα ανακατεύοντας παράλληλα.
  4. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά.
  5. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  6. Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. και το τοποθετούμε στη φωτιά έως ότου κάψει αρκετά.
  7. Ρίχνουμε μία κουταλιά από τον χυλό και με γρήγορες κινήσεις απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
  8. Αναποδογυρίζουμε με μία σπάτουλα την κρέπα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
  9. Τέλος, τοποθετούμε τις κρέπες σε αντικολλητικό χαρτί.

Κρέμα σοκολάτας:

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και αδειάζουμε στη λιωμένη σοκολάτα.
  2. Ομογενοποιούμε πολύ καλά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  3. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

Κρέμα βουτύρου:

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο παγωμένο σε μικρά κομμάτια.
  2. Με το φτερό του μίξερ χτυπάμε προσθέτοντας λίγο λίγο το γλυκό υποβρύχιο.
  3. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 10-15 λεπτά περίπου, καθαρίζοντας κατά διαστήματα τα τοιχώματα του κάδου με μια μαρίζ, έως ότου αφρατέψει η κρέμα και διαλυθεί το υποβρύχιο.
  4. Προσθέτουμε και τον καφέ.

Σύνθεση:

  1. Στη βάση ενός τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. τοποθετούμε μία κρέπα και κόβουμε περιμετρικά αν η κρέπα εξέχει από το τσέρκι.
  2. Αδειάζουμε τη μισή κρέμα σοκολάτας και καλύπτουμε με μία ακόμη κρέπα.
  3. Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για λίγη ώρα.
  4. Στη συνέχεια αδειάζουμε τη μισή κρέμα βουτύρου στο τσέρκι. Καλύπτουμε με άλλη μία κρέπα, την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και μία κρέπα ακόμη, και τοποθετούμε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί.
  5. Στη συνέχεια καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα βουτύρου και τελειώνουμε με ένα φύλλο κρέπας.
  6. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί περίπου για μισή ώρα.
  7. Πριν σερβίρουμε φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας τη σοκολάτα με χλιαρή κρέμα γάλακτος.
  8. Ξεφορμάρουμε την τούρτα από το τσέρκι και καλύπτουμε την επιφάνειά της με το γλάσο.
  9. Προαιρετικά γαρνίρουμε με φύλλο χρυσού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ