ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρεπ Σουζέτ

Μια συνταγή από το περιοδικό Μίξερ

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγή για Κρεπ Σουζέτ από τον Στέλιο Παρλιάρο
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

To ολοκαίνουργιο περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα ο Στέλιος Παρλιάρος, μαζί με τον Γάλλο σεφ Jean-Marie Hoffman εμπνέονται από τις κρέπες, παρουσιάζοντάς μας αλμυρές και γλυκές συνταγές, ανάμεσά τους και αυτή η συνταγή για Κρεπ Σουζέτ. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.

Συνταγή για Κρεπ Σουζέτ από τον Στέλιο Παρλιάρο

Συνταγή για Κρεπ Σουζέτ από τον Στέλιο Παρλιάρο
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Υλικά για 6 άτομα:

Υλικά για τις κρέπες:

  • 90 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • 240 γρ. γάλα ζεστό
  • 30 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Υλικά για την καραμέλα:

  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. χυμό από πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 σφηνάκι Grand Marnier
  • 60 γρ. βούτυρο
  • Medium
  • 45
  • 6 Μερίδες
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • γαλλική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις κρέπες:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά και τον κρόκο και ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένας χυλός.
  3. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το γάλα ανακατεύοντας παράλληλα.
  4. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά.
  5. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  6. Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 18 εκ. και το τοποθετούμε στη φωτιά έως ότου κάψει αρκετά.
  7. Ρίχνουμε μία κουταλιά από τον χυλό και με γρήγορες κινήσεις απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
  8. Αναποδογυρίζουμε με μία σπάτουλα την κρέπα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
  9. Τέλος, τοποθετούμε τις κρέπες σε αντικολλητικό χαρτί.

Για την καραμέλα:

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε τοποθετήσει στην εστία για να κάψει καλά, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη για να αρχίσει να καραμελώνει.
  2. Όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα, προσθέτουμε με προσοχή τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
  3. Αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά και βουτάμε τις κρέπες, αναποδογυρίζοντάς τες.
  4. Τις διπλώνουμε δύο φορές σε μαντηλάκι και τις τοποθετούμε άμεσα σε ένα πιάτο.
  5. Στον χυμό που έχει μείνει στο τηγάνι, προσθέτουμε το κονιάκ και το Grand Marnier και με ένα σπίρτο βάζουμε φωτιά (flambé) προσέχοντας να μην καούμε και κρατώντας απόσταση από το τηγάνι.
  6. Όταν η φωτιά σβήσει προσθέτουμε το βούτυρο και, όταν ενσωματωθεί, συνοδεύουμε με αυτό τις κρέπες όσο ακόμα είναι ζεστό.
  7. Μπορούμε να συνοδεύσουμε τις κρέπες και με μια μπάλα παγωτό της αρεσκείας μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ