ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βασιλόπιτα με άρωμα μελομακάρονο από τον Στέλιο Παρλιάρο

Μια συνταγή από το περιοδικό Μίξερ με τον Στέλιο Παρλιάρο

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασιλόπιτα με άρωμα μελομακάρονου
© Άλκης Καλούδης

Το ολοκαίνουργιο περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος θα είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από το βούτυρο, παρουσιάζοντάς μας αλμυρές και γλυκές συνταγές, ανάμεσά τους και αυτή η συνταγή για βασιλόπιτα με άρωμα μελομακάρονου. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.

Υλικά για 12 άτομα

Υλικά για το κέικ:

  • 250 γρ. καρύδι λεπτοτριμμένο
  • 250 γρ. μέλι
  • 5 αυγά
  • 230 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για το σιρόπι:

  • 180 γρ. νερό
  • 260 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. μέλι
  • καρύδι τριμμένο
  • πορτοκάλι γλασέ
  • μέλι για την επικάλυψη
  • Easy
  • 80
  • 12 Μερίδες
  • Winter
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, το καρύδι και το μέλι προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά.
  2. Με μία μαρίζ καθαρίζουμε τα τοιχώματα ανά διαστήματα και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μείγμα αφρατέψει πολύ.
  3. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και το μπέικιν.
  4. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ.
  5. Προσθέτουμε και το πορτοκάλι.
  6. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και τοποθετούμε στη βάση του έναν δίσκο από αντικολλητικό χαρτί στην ίδια διάμετρο.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 160οC για 20 λεπτά και στους 135οC για άλλα 25-30 λεπτά.  
  8. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά.
  9. Μόλις πάρει βράση αφήνουμε για 1-2 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
  10. Μόλις το γλυκό βγει από τον φούρνο το σιροπιάζουμε.
  11. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε σε μία πιατελά και όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, αλείφουμε την επιφάνεια με μέλι, πασπαλίζουμε με το καρύδι και γαρνίρουμε με το πορτοκάλι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ