ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καραμελωμένα αχλάδια κραμπλ

Μια καταπληκτική συνταγή για αχλάδια κραμπλ (pear crumble) με την πιο τραγανή και καραμελένια ζύμη

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καραμελωμένα αχλάδια κραμπλ

Τριφτή αχλαδόπιτα κραμπλ άντε γεια! Ήρθε η ώρα για ένα εκπληκτικά νόστιμο τραγανό αχλάδι κραμπλ με καραμέλα. Ένα γλυκό γεμάτο ζουμερά αχλάδια που τώρα είναι η εποχή τους, με την τέλεια ποσότητα τραγανού κράμπλ από πάνω. Ναι, και παγωτό βανίλια να το συνοδεύει. Δοκιμάστε το και ξεχάστε ό,τι ξέρατε!

Καραμελωμένα αχλάδια κραμπλ

Υλικά για 8 άτομα:

Για την καραμέλα:

  • 60 γρ. βούτυρο
  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. cream cheese
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • ½ κ.γ. χοντρό αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 με 1,2 κιλά ώριμα αχλάδια κομμένα στα οκτώ
  • 2 κ.σ. καραμελωμένο τζίντζερ (προαιρετικά)  
  • 1 κ.σ χυμό λεμόνι
  • 2 κ.γ. κορν φλοουερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. χοντρό αλάτι

Για το κραμπλ:

  • 100 γρ. βρώμη
  • 135 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. φιλέ αμυγδάλου
  • 165 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • ½ κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 8 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • Easy
  • 60
  • 8 Μερίδες
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 190ο C.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα:  

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι 30 εκ. που να μπορεί να μπει και στο φούρνο, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας νερό και το βούτυρο.
  2. Πασπαλίστε τη ζάχαρη σε μια ομοιόμορφη στρώση στον πάτο του τηγανιού (προσπαθήστε να αποφύγετε να πάει η ζάχαρη στα πλαϊνά του τηγανιού).
  3. Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  4. Βράστε τη ζάχαρη χωρίς να ανακατεύετε μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται φυσαλίδες. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να κουνήσετε προσεκτικά το τηγάνι ώστε να καραμελώσει ομοιόμορφα η ζάχαρη. Μόλις η καραμέλα πάρει ένα όμορφο βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα (μετά περίπου από 6 με 8 λεπτά), κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά.
  5. Αφήστε ένα λεπτό το μίγμα να κρυώσει, προσθέστε το cream cheese κι ανακατέψτε να ενωθούν. Προσθέστε τη βανίλια και το αλάτι.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: 

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα αχλάδια, το τζίντζερ, το χυμό του λεμονιού, την κανέλα, το κορν φλάουερ και το χοντρό αλάτι.

Για το κραμπλ:

  1. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τη βρώμη με το αλεύρι, τα αμύγδαλα τη μαύρη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι τα υλικά να ενωθούν και να τρίβουν. Θα έχετε μια ζύμη που θα μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.

Σύνθεση

  1. Ανακατέψτε το μίγμα των αχλαδιών με την καραμέλα.
  2. Πασπαλίστε από πάνω την ψιχουλιαστή (κραμπλ) ζύμη ομοιόμορφα. Προσοχή, μην πιέζετε τα κομματάκια της ζύμης στην επιφάνεια, απλά ρίξτε τα  πεταχτά από πάνω. Πρέπει η επιφάνεια του γλυκού να μοιάζει με βρεγμένη χοντρόκοκκη άμμο.
  3. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40’, μέχρι να δείτε την καραμέλα να κάνει φουσκάλες στο κέντρο, τα φρούτα να έχουν μαλακώσει και το κραμπλ να έχει πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
  4. Αφήστε να κρυώσει λίγο και σερβίρετε. Ναι, με παγωτό βανίλια! Κόλαση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ