Νοσταλγείτε τον συμπαθή κύριο με τη λευκή ποδιά που ανεβαίνει βιαστικός όταν το καράβι πιάσει Σύρο με το καλάθι του γεμάτο λιχουδιές; Λουκούμια συριανά, παστέλια, εκείνους τους λευκούς δίσκους, τις χαλβαδόπιτες και το λαχταριστό μαντολάτο. Το μαντολάτο (ή νουγκάτ στη Γαλλία, torrone στην Ιταλία, turrón στην Ισπανία) είναι ένα γλύκισμα που παρασκευάζεται με ζάχαρη, μέλι, ψημένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, και μακαντάμια) και χτυπημένα ασπράδια αυγών. Πρωτομφανίστηκε στην Cologna Veneta Ιταλίας στις αρχές του 15ου αιώνα, στο Αλικάντε Ισπανίας με την πρώτη δημοσιευμένη συνταγή του 16ου αιώνα, και στο Montélimar Γαλλίας τον 18ο αιώνα. Η αμερικάνικη εκδοχή τους είναι αυτές οι μικρές μπουκίτσες, λευκές ή χρωματιστές, τα μαρσμέλοους.
Τα υλικά για σπιτικά μαντολάτα και σπιτικά μαρσμέλοους είναι σχεδόν ίδια. Ασπράδι και ζάχαρη. Απλά στο μαντολάτο θα προσθέσετε και μέλι ενώ στα μαρσμέλοους ζελατίνη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εκτέλεση για το μαντολάτο:
- Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ή τα αγοράζουμε έτοιμα (ανάλατα εννοείται).
- Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί και να γίνει ένα λείο μίγμα.
- Χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να γίνει μαρέγκα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαρέγκα τμηματικά, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
- Ξαναβάζουμε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο λευκό κολλώδες μίγμα.
- Μόλις ομογενοποιηθεί ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε πάλι.
- Το ρίχνουμε σε μια φόρμα από σιλικόνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
- Ξεφορμάρουμε και κόβουμε κομμάτια σε ένα ξύλο.
Εκτέλεση για τα μάρσμέλοους:
- Σε ένα τηγανάκι διαλύουμε τη ζάχαρη με το νερό.
- Μόλις φτάσει στους 130ο C, το αποσύρουμε και το ρίχνουμε γρήγορα στο μίξερ που στο μεταξύ χτυπάμε το ασπράδι για να γίνει μαρέγκα.
- Προσθέτουμε 10 γρ. φύλλα ζελατίνης μαλακωμένα (σύμφωνα με τις οδηγίες) και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε τη γρεναδίνη.
- Ανακατεύουμε την άχνη με το κορν φλουρ και τα απλώνουμε σε ένα δίσκο.
- Ρίχνουμε το μίγμα στο δίσκο, σχηματίζοντας μακαρόνια με ένα κορνέ και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
- Μόλις κρυώσουν τα κυλάμε πάλι πάνω στην άχνη/κορν φλαουρ για να μπορούμε να τα πιάνουμε και τα κόβουμε μπουκίτσες.