- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Συνταγή για μελομακάρονα με παλαιωμένο τσίπουρο
Μια υπέροχη, οικογενειακή συνταγή από το αποστακτήριο Σπυρόπουλου
Μια μέρα ήρθε στο γραφείο μας ένα κουτί με κάτι καταπληκτικά μελομακάρονα και ένα επίσης εξαίσιο τσίπουρο. Τελικά αποδείχτηκε ότι τα μελομακάρονα ήταν φτιαγμένα με το ίδιο το τσίπουρο, το ωραιότατο παλαιωμένο τσίπουρο Σπυρόπουλου*. Λίγες μέρες μετά πήραμε και τη συνταγή τους. Την παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω.
«Προσαρμόσαμε την αρχική συνταγή (που βλέπετε στη φωτογραφία με τα γράμματα της γιαγιάς) σε μικρότερες ποσότητες, γιατί η γιαγιά έφτιαχνε γλυκά για ένα λόχο. Αλλάξαμε το κονιάκ με το παλαιωμένο τσίπουρο και τη μοιραζόμαστε μαζί σας. Στηρίζουμε τη Βόρεια Εύβοια, και έτσι πήραμε λάδι, μέλι και καρύδια από μικρούς παραγωγούς που επλήγησαν από τις φωτιές του καλοκαιριού και σας προτείνουμε να φτιάξετε και εσείς αυτή τη συνταγή. Με υλικά από την Βόρεια Εύβοια και με το τσίπουρό μας, από τη Νότια Εύβοια».
* Η αγάπη του Σταύρου Σπυρόπουλου για το τσίπουρο, ήταν η αφορμή για τη δημιουργία των αποσταγμάτων Σπυρόπουλου. Από το 1998 απόσταζε τσίπουρο για οικιακή κατανάλωση, μέχρι που θέλησε να μοιραστεί αυτό το μοναδικό ελληνικό προϊόν, όχι μόνο με φίλους αλλά με όλο τον κόσμο. Επέλεξε τον πιο σωστό τρόπο, δημιουργώντας ένα σύγχρονο αποστακτήριο. Ο Σταύρος οραματίστηκε την παραγωγή ενός premium και αυθεντικού προϊόντος και το κατάφερε με την βοήθεια του «νέου αίματος». Ο Φώτης (υιός του Σταύρου) και η σύζυγος του Αγγελική, αποφάσισαν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους και να αφοσιωθούν στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο συνδυασμός της «σοφίας» της παλαιάς γενιάς με τη «φρεσκάδα» της νέας, οδήγησε στην πρώτη απόσταξη στις 24 Δεκεμβρίου 2013 και στην εμφιάλωση του πρώτου εκλεπτυσμένου Ευβοιώτικου τσίπουρου το 2014. Η συλλογή τώρα απαριθμεί τέσσερα διαφορετικά τσίπουρα, δύο «λευκά» και δύο παλαιωμένα.
Το αποστακτήριο βρίσκεται στον κάμπο των Κριεζών, νοτιοανατολικά από το Αλιβέρι, ακριβώς δίπλα στη λίμνη του Δύστου. Μεγάλο μέρος της λίμνης, που αποτελεί υδροβιότοπο έχει αποξηραθεί, ενώ συχνά φιλοξενεί σπάνια πουλιά όπως τα φλαμίνγκο. Το αποστακτήριο στεγάζεται σε ένα παλιό οινοποιείο, που έχει ανακαινιστεί πλήρως. Είναι εξοπλισμένο με συστήματα ψύξης, ανοξείδωτες δεξαμενές, και δύο αποστακτικές συσκευές ασυνεχούς λειτουργίας.
Τα αποστάγματα μεταφέρονται για παλαίωση και ωρίμαση στο ποτοποιείο της οικογένειας, στην περιοχή του Αλιβερίου, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το αποστακτήριο, όπου γίνεται και η εμφιάλωση.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη για πολλή ώρα μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού αφού έχουμε διαλύσει τη σόδα μέσα. Ρίχνουμε και το τσίπουρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο και τα τριμμένα εσπεριδοειδή.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder ζυμώνοντας με το χέρι. Βάζουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη, μαλακή και λαδερή.
- Τα πλάθουμε, τα βάζουμε στο ταψί, τα τρυπάμε απαλά με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180οC. Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια βουτάμε λίγα λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.
Tip: Απολαύστε τα μελομακάρονα με ένα ποτήρι παλαιωμένο τσίπουρο. Ο συνδυασμός θα σας ενθουσιάσει. Άλλωστε τα αρώματα και οι γεύσεις αυτού του γιορτινού γλυκού ταιριάζουν πολύ με αυτά του τσίπουρου.