- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Sweetly / Ιωάννα Σταμούλου
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκό που μοσχοβολά Χριστούγεννα και γιορτή. Ό,τι πρέπει για τις Αννούλες του χιονιά αλλά όλες για όσους γιορτάζουν μέσα στον Δεκέμβρη. Η μαμά μου ήταν αυτό που λέμε καλή μαγείρισσα, έφτιαχνε κι ωραία γλυκά. Λίγα και καλά. Και στη γιορτή της, της Αγίας Αικατερίνης, μπακλαβά έφτιαχνε. Ποτέ όμως τον κλασικό, προτιμούσε αυτά εδώ τα ρολάκια. Με τα χρόνια τα προτιμώ κι εγώ…
Συνταγή για μπακλαβαδάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα και ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα μαζί τα υλικά για 3 λεπτά αφότου αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι κι ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με την κανέλα και το γαρίφαλο μέσα σε ένα μπολ. Χωρίζουμε τη γέμιση στη μέση.
- Τοποθετούμε στον πάγκο μας το πρώτο φύλλο και το βουτυρώνουμε με πινέλο. Συνεχίζετε με δεύτερο φύλλο. Πασπαλίζουμε με μείγμα αμυγδάλου, συνεχίζουμε με 3ο φύλλο, πάλι μείγμα αμυγδάλου, 4ο φύλλο, μείγμα αμυγδάλου, 5ο φύλλο, αμύγδαλο, 6ο φύλλο, αμύγδαλο. Τυλίγουμε τα φύλλα σε μπαστούνι από τη μεγάλη πλευρά.
- Ετοιμάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση ένα ακόμη μπαστούνι. Με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε 15 φέτες πάχους ενός δαχτύλου περίπου το καθένα, αφαιρώντας από τα δύο άκρα τους το φύλλο που δεν έχει αμύγδαλο. Αραδιάζουμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί.
- Αν έχει περισσέψει βούτυρο περιχύνουμε με αυτό τα ρολάκια στο ταψί. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Μόλις τα βγάλουμε ζεστά από το φούρνο, τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και μετά από 3 λεπτά τα πιάνουμε με δυο πιρούνια και τα γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά.
Σημείωση: Αντί για αμύγδαλο, μπορείτε να φτιάξετε τα μπακλαβαδάκια σας με καρύδι ή με μείγμα αμυγδάλου-καρυδιού. Μπορείτε επίσης να τα φτιάξετε με ψίχα από φιστίκι Αιγίνης.