- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς μετά από όλα αυτά τα μελομακάρονα που καταναλώσαμε τον τελευταίο μήνα, χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τη ζάχαρη. Επειδή δεν γίνεται, όμως, να αποχωριστούμε τα γλυκά (με τίποτα όμως!), σκεφτήκαμε αυτή τη συνταγή για υγιεινά, πεντανόστιμα μπισκότα! Δεν περιέχουν βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι, αυγά, δεν χρειάζονται ψήσιμο, και είναι η τέλεια λύση για εκείνες τις στιγμές που χρειάζεσαι ενέργεια ή η λιγούρα για γλυκό σου χτυπάει την πόρτα. Όλη η γλύκα τους προέρχεται από τα σύκα και τους χουρμάδες, ενώ το μείγμα των ξηρών καρπών και της βρώμης που τα τυλίγει, τα μετατρέπει σε… υγιεινές βόμβες!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και πάνω απλώνουμε τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς. Ψήνουμε στον φούρνο για 8-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Στα 5-6 λεπτά περιστρέφουμε το ταψί, ώστε να ψηθούν οι ξηροί καρποί ομοιόμορφα.
- Απομακρύνουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τους ξηρούς καρπούς να κρυώσουν ελαφρώς. Έπειτα, τους ρίχνουμε στο μούλτι μαζί με το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν τρίμμα. Απομακρύνουμε το μείγμα από το μούλτι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στο μούλτι τους χουρμάδες και χτυπάμε μέχρι να μείνουν μόνο πολύ μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε στο μούλτι το τριμμένο μείγμα από τους ξηρούς καρπούς και τη βρώμη. Χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Απλώνουμε τη «ζύμη» σε μια λεία επιφάνεια που προηγουμένως έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Από πάνω απλώνουμε ακόμη μία λαδόκολλα και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να αποκτήσει πάχος περίπου 1 εκ. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και με τα χέρια μας δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να αποκτήσει το σχήμα ενός ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Έπειτα, με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη στη μέση (κατά μήκος), ώστε να αποκτήσουμε δύο ίσες μεταξύ τους λωρίδες.
- Ρίχνουμε τα αποξηραμένα σύκα σε ένα βαθύ μπολ και τα καλύπτουμε με ζεστό (αλλά όχι βραστό!) νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 3 λεπτά και έπειτα τα σουρώνουμε, φροντίζοντας, όμως, να κρατήσουμε το νερό για αργότερα.
- Ρίχνουμε τα σύκα στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το αλάτι, και χτυπάμε ξανά. Τέλος, ρίχνουμε το νερό που έχουμε κρατήσει από τα σύκα, λίγο-λίγο, μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται μια πάστα. Προσοχή: μην προσθέσετε πολύ νερό, η υφή πρέπει να είναι παχιά, αλλά αρκετή αραιή ώστε να μπορούμε να αλείψουμε το μείγμα.
- Έπειτα, προσθέτουμε τους 8-10 χουρμάδες που είχαμε κρατήσει για τη γέμιση ή όσους επιθυμούμε, ώστε το μείγμα να γίνει όσο γλυκό θέλουμε. Χτυπάμε πάλι για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Απλώνουμε το μείγμα με τα σύκα πάνω στο κέντρο των δύο λωρίδων «ζύμης». Προσέχουμε να μην προσθέσουμε πολύ από το μείγμα γιατί διαφορετικά η ζύμη δεν θα μπορεί να διπλώσει. Μπορεί να μας περισσέψει λίγη από τη γέμιση.
- Χρησιμοποιούμε τη λαδόκολλα για να ρολάρουμε απαλά τη ζύμη πάνω από τη γέμιση, μέχρι οι δύο άκρες της ζύμης να συναντηθούν μεταξύ τους. Σφίγγουμε με τα χέρια μας τη ζύμη πάνω από τη λαδόκολλα, ώστε να συμπιεστεί η ζύμη και να σχηματιστεί ένας ενιαίος κύλινδρος. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για την άλλη λωρίδα ζύμης.
- Στη συνέχεια, κόβουμε τους δύο κυλίνδρους στη μέση και τους μεταφέρουμε με προσοχή σε ένα πιάτο όπου προηγουμένως έχουμε απλώσει μια λαδόκολλα και τους βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά να σφίξουν.
- Απομακρύνουμε από το ψυγείο και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τους κυλίνδρους σε ροδέλες, μέχρι να σχηματιστούν 22-24 μπισκότα.
- Τα μπισκότα διατηρούνται στο ψυγείο (μέσα σε αεροστεγές δοχείο) για 1 εβδομάδα, και στην κατάψυξη για 1 μήνα.