- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μελομακάρονα του ονείρου με όλα τα μυστικά της επιτυχίας τους!
Πώς θα καταλάβεις πως έρχονται Χριστούγεννα αν δεν μοσχομυρίσει το σπίτι κανέλα και γαρίφαλο;
Με αυτά και με κείνα έφτασε η ώρα του μελομακάρονου. Δεν είναι ανάγκη να είσαι γλυκατζής για να τα αγαπάς. Όχι! Ούτως ή άλλως το μελομακάρονο δεν είναι άλλο ένα γλυκό, είναι σύμβολο. Πώς θα καταλάβεις πως έρχονται Χριστούγεννα αν δεν μοσχομυρίσει το σπίτι κανέλα και γαρίφαλο; Ώρα για μια πρόβα τζενεράλε λοιπόν γιατί μέχρι τα Χριστούγεννα μας βλέπω να ξαναφτιάχνουμε. Με σίγουρη επιτυχία, αφού δεν είναι ανάγκη να είσαι μάγος για να τα κάνεις τέλεια. Απλώς διάβασε προσεκτικά τα τιπς και ακολούθησε τη συνταγή.
TIPS:
- Χρησιμοποιούμε μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο γι’ αυτό διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα στη συσκευασία του λαδιού. Όχι ελαιόλαδο σκέτο, όχι ραφιναρισμένα παλιόλαδα. Και να θυμάστε, όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο!
- Μετράμε με το ίδιο φλιτζάνι όλα τα υλικά μας. Για την ακρίβεια με 2 φλιτζάνια από το ίδιο σερβίτσιο – ένα για τα στερεά κι ένα για τα υγρά.
- Προτιμάμε το μαλακό αλεύρι κι αν έχουμε και κίτρινο αλεύρι το χρησιμοποιούμε μισό μισό με το μαλακό ή με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Δεν προσθέτουμε στη ζύμη παραπάνω αλεύρι από όσο περιγράφει η συνταγή (ακόμα κι αν μας φαίνεται πως χρειάζεται λίγο ακόμα για να γίνει πιο εύπλαστη) ούτε την παραζυμώνουμε. Μόλις γίνει ομοιογενής η ζύμη μας την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά.
- Χρησιμοποιούμε ένα καλό ανθόμελο για το σιρόπι.
- Δεν τα παραψήνουμε, αλλά ούτε τα αφήνουμε χλωμά και άψητα.
- Δεν τα σιροπιάζουμε ζεστά. Κρύο μελομακάρονο, ζεστό σιρόπι (όχι καυτό).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα για μερικά λεπτά. Προσέχουμε μην πάρει βράση και χτυπάμε τη ζάχαρη της ζύμης για λίγο στο multi να γίνει πιο ψιλή.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνουμε 3 ταψιά με χαρτί ψησίματος.
- Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά περίπου, το ζεστό λάδι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπράντι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να φτιάξουμε μια μαλακιά κι εύπλαστη ζύμη. Αν δοκιμάσουμε να την πλάσουμε και δεν πλάθεται όσο εύκολα θα θέλαμε, δεν της προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι, απλώς την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10-15 λεπτά και θα είναι έτοιμη.
- Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε με τα δάκτυλα μελομακάρονα σε οβάλ ή στρογγυλό σχήμα. Όχι πολύ μεγάλα γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τα κεντάμε με ένα πιρούνι και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Στο μεταξύ βάζουμε σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα το νερό με το ξύλο της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να πάρουν μια-δυο βράσεις μαζί. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αφού πάρει μια μικρή βράση και λιώσει, ανακατεύουμε μέσα το μέλι και αφού διαλυθεί αφήνουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και διατηρούμε το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό) χωρίς να το αφήσουμε να ξαναπάρει βράση.
- Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βουτάμε ανά 10 περίπου στο τηγάνι με το σιρόπι για μισό λεπτό. Τα αναποδογυρίζουμε με δυο κουτάλια για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και ύστερα τα βγάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
- Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια. Περιχύνουμε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει στο τηγάνι (αν έχει περισσέψει).