ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπισκότα με Μακεδονικό Ταχίνι, ένα υγιεινό γλυκό για όλες τις ώρες

Συνταγή αφιερωμένη στους αθεράπευτα γλυκατζήδες

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπισκότα με ταχίνι
Μπισκότα με ταχίνι

Την πρώτη μέρα της καραντίνας αποφάσισα να προμηθευτώ τα είδη πρώτης ανάγκης: σοκολάτες, μπισκότα, κρουασάν. Τη δεύτερη ημέρα της καραντίνας τα πολεμοφόδια είχαν σχεδόν τελειώσει. Την τρίτη ημέρα είχε μείνει μόνο μισή σοκολάτα (και αυτή από καθαρή ντροπή). Την τέταρτη ημέρα σταμάτησα να ανησυχώ για τον κορωνοϊό και άρχισα να ανησυχώ για το ζάχαρο. Αυτές τις μέρες όλοι μασουλάμε λίγο περισσότερο. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς, οι αθεράπευτα γλυκατζήδες, προσανατολίζουμε το μασούλημα μόνο στο πεδίο ενδιαφέροντός μας: τα γλυκά!

Το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο είναι ένα τέλειο spread

Ξέρω ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς γλυκό. Ξέρω, επίσης, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έπρεπε να βρω μια λύση: μια λιχουδιά που θα ικανοποιεί την ανάγκη μου για γλυκό, αλλά ταυτόχρονα θα παραμένει υγιεινή. Και βρήκα το τέλειο… Μπισκότα (που άλλωστε τους έχω μεγάλη αδυναμία) με ταχίνι!

Μακεδονικό ταχίνι με Πορτοκάλι

Γιατί όμως ταχίνι; Γιατί πρόκειται για 100% αλεσμένο σουσάμι, οι ευεργετικές ιδιότητες του οποίου μας είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, καθώς ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο. Το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο, ενώ αποτελεί πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών με αποτέλεσμα να βοηθάει στην «οχύρωση» του οργανισμού. Με άλλα λόγια, ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο.

Μπισκότα με Μακεδονικό Ταχίνι

Για τη συνταγή μου, λοιπόν, χρησιμοποίησα Μακεδονικό Ταχίνι και τα μπισκότα βγήκαν βουτυρένια και μαστιχωτά, με ένα μεθυστικό άρωμα που έκαναν όλο το σπίτι να μοσχοβολάει. Είναι επίσης τόσο πλούσια σε γεύση, που ικανοποιούν την ανάγκη για γλυκό και με το παραπάνω! Συνοδεύστε τα με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ, ταιριάζουν υπέροχα!

Στα μπισκότα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και Μακεδονικό Ταχίνι με μέλι.

Υλικά για 20 μπισκότα:
  • 1+ 1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. μπέικινγκ πάουντερ
  • 1 κ. γλ. θαλασσινό αλάτι (καλής ποιότητας)
  • 2/3 φλιτζανιού βούτυρο, λιωμένο
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη (+1/4 φλιτζανιού ακόμα για να κυλήσουμε μέσα τα μπισκότα)
  • 250γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Easy
  • 30
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Επίσης ρίχνουμε το ¼ του φλιτζανιού από την κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα μπολάκι.
  2. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
  3. Χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός (στη μεσαία σκάλα) το λιωμένο βούτυρο, την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη, το ταχίνι, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ενσωματώνουμε το μείγμα με το αλεύρι.
  4. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες. Πριν τοποθετήσουμε τα μπισκότα στο ταψί με τη λαδόκολλα, τα κυλάμε στο μπολ με τη ζάχαρη.
  5. Τοποθετούμε τα μπισκότα στο ταψί, φροντίζοντας να αφήσουμε αρκετό κενό ανάμεσά τους (θα «φουσκώσουν» αρκετά στο ψήσιμο).
  6. Πριν βάλουμε τα μπισκότα στον φούρνο, τα πιέζουμε ελαφρώς με τις μύτες ενός πιρουνιού, οριζόντια, και καθέτως, ώστε να δημιουργήσουμε μικρά τετραγωνάκια στην επιφάνειά τους.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-14 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους.
  8. Σερβίρουμε αμέσως!

Tip: Η παραπάνω συνταγή δεν είναι νηστίσιμη, αν αφαιρέσουμε το βούτυρο, όμως, μπορεί να γίνει. Σε αυτή την περίπτωση απλά αντικαθιστούμε το βούτυρο με λίγο ακόμα ταχίνι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ