- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατέψτε τα τριμμένα καρότα με το χυμό λεμονιού.
- Στο μπολ του μίξερ κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και τα μυρωδικά.
- Προσθέστε τη ζάχαρη, τα αυγά, το λάδι, το κονιάκ και τα καρότα. Χτυπήστε τα για 1’ στη χαμηλή ταχύτητα, να ενωθούν και κατόπιν για 3’ στη μεσαία ταχύτητα, να αφρατέψουν.
- Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε και ανακατέψτε τα καρύδια, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες.
- Αδειάστε το μείγμα σε μια φόρμα κέικ που να χωράει 12 κούπες νερό, βουτυρωμένη καλά και αλευρωμένη.
- Ψήστε το κέικ στους 175°C για 1 ώρα και 10’ λεπτά περίπου.
- Αφήστε το να κρυώσει για 10’ μέσα στη φόρμα και κατόπιν αναποδογυρίστε το επάνω σε σχάρα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάστε το γλάσο:
Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τη βανίλια και το νερό επάνω σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει και να ζεσταθεί ελαφρά. Προσθέστε το χτυπημένο ασπράδι κι ανακατέψτε το, να επιτύχετε ένα λευκό, αφράτο γλάσο. Με ένα κουτάλι περιχύστε το κέικ με το γλάσο, αφήνοντάς το να τρέξει εδώ κι εκεί τριγύρω.
Ετοιμάστε τα καροτάκια για τη διακόσμηση:
Χωρίστε ένα μικρό μέρος από τη πάστα αμυγδάλου και χρωματίστε το με πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Χρωματίστε την υπόλοιπη με το πορτοκαλί χρώμα. Φορμάρετε με τα χέρια σας 6 ή 7 καροτάκια με μήκος 5 εκ. Πατήστε στην επιφάνειά τους τις μύτες ενός πιρουνιού, για να μοιάζουν πιο αληθινά. Φτιάξτε φυλλαράκια από την πράσινη πάστα αμυγδάλου και κολλήστε τα με λίγο νερό επάνω στα καροτάκια. Τοποθετήστε τα στην επιφάνεια του κέικ.
*Η συνταγή είναι του σεφ Βασίλη Λορέντζου.