ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψήνονται τα Σύννεφα;

Η πιο παραμυθένια συνταγή!

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316758-624829.gif

Μια εξαιρετική παράσταση με τίτλο «Σύννεφα» είδαμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στα πλαίσια του «Transitions 3». Στο τέλος της παράστασης η δημιουργός και πρωταγωνίστρια της παράστασης Veronika Švábová έψησε και μοίρασε στο κοινό το παραδοσιακό γλυκό Mraky. Η συνταγή είναι αυθεντική και της την έχει δώσει, όπως μας είπε, η γιαγιά της Libuše Švábová.

image

Info: Η παράσταση ανέβηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ της σύγχρονης κεντροευρωπαϊκής σκηνής «Transitions 3». Η κολεκτίβα Handa Gote Research & Development, από την Πράγα, κάνει ζωντανό, υπέροχο θέατρο, με ταπεινά υλικά και ανθρώπινες ιστορίες. Αυτή τη φορά, η ιστορία θα μπορούσε να είναι και αληθινή. Είναι η ιστορία της οικογένειας της Veronika Švábová, μέσα από την οποία περνά μπροστά από τα μάτια μας η ιστορία μιας ολόκληρης χώρας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Παλιές φωτογραφίες, γράμματα, σημειώματα, αντικείμενα, ένα σπίτι και μια παλιά συνταγή συνθέτουν το παράξενο παζλ της μνήμης. Καθώς οι πρόγονοί της συμμετέχουν στην ίδρυση του Κομουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, ταξιδεύουν στη μετεπαναστατική Ρωσία, συναντούν τον Λένιν, φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκτελούνται ως προδότες ή καταφέρνουν να επιβιώσουν στη μεταπολεμική Πράγα, μια νέα κοπέλα από το σήμερα ανασυνθέτει το υλικό της μνήμης προσπαθώντας να ορίσει την ταυτότητά της. 

Υλικά συνταγής
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 αβγά
  • 1/4 λίτρο νερό
  • μαρμελάδα
  • Medium
  • 60
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα Σύννεφα είναι από τη ζύμη σου (choux)

image

image

  1. Βράζουμε το βούτυρο στο 1/4 λίτρο νερού, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και αναμειγνύουμε 150 γραμμάρια αλεύρι.
  2. Αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει.
  3. Σταδιακά αναμειγνύουμε τα 6 ολόκληρα αβγά (είναι σημαντικό να προστεθούν τα αβγά ένα ένα). Η ζύμη θα γίνει λεία.
  4. Απλώνουμε το μείγμα σε δυο ταψιά αρκετά βουτυρωμένα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς Κελσίου) για 20 λεπτά. Προσοχή, να μην ανοίξετε το φούρνο τουλάχιστον για τα πρώτα 15 λεπτά, αλλιώς τα Σύννεφα δεν θα φουσκώσουν!
  5. Η αυθεντική συνταγή αναφέρει επίσης μια γέμιση, αλλά εμείς σερβίρουμε τα Σύννεφα με σπιτική μαρμελάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ