- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σε αυτή την Πανσέληνο έχουμε τον Ήλιο στους Διδύμους και την Σελήνη στον Τοξότη. Ο Τοξότης με κυβερνήτη τον Δία αναζητάει την μεγάλη εικόνα, το νόημα της ζωής, τη σοφία, τη γνώση, την περιπέτεια και τις νέες εμπειρίες. Είναι το ταξίδι που μετράει, όχι ο προορισμός. Ο Τοξότης διαθέτει καλοσύνη και γενναιοδωρία, είναι αυθόρμητος, φλογερός και ταυτόχρονα θυελλώδης, φανατικός, εκρηκτικός σε σημείο, όταν ξεσπάει σε κάποιον που ανήκει σε πιο ευαίσθητο ζώδιο, αυτός να χρειάζεται χρόνο για να συνέλθει.
Τι έχουμε στην Πανσέληνο; Μία αντίθεση Ήλιου/ Σελήνης. Δύο αντίθετες ενέργειες που χρειάζεται να συνθέσουμε. Μία αντίθεση μπορεί να δημιουργήσει παράλυση, κάθεσαι στον φράχτη χωρίς να αποφασίζεις πού θα πέσεις. Ή πέφτεις από τη μία πλευρά αγνοώντας την άλλη. Δεν γίνεται χωρίς αγώνα και δράμα αυτή η ένωση – κι αυτό το ξέρουν καλά όσοι έχουν αντιθέσεις στο γενέθλιο χάρτη τους. Ο Τοξότης χρειάζεται να ενσωματώσει κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά του αντίθετου ζωδίου των Διδύμων, όπως αντικειμενικότητα, διαύγεια και λογική και να αποδεχτεί με κατανόηση ότι οι αλήθειες μπορεί να ισχύουν κατά το ήμισυ, ότι είναι πολλές και διαφορετικές και ότι οι άλλες αλήθειες, οπτικές ή γνώμες μπορεί να έχουν ίση ισχύ με τις δικές του. Η ενσωμάτωση του Διδυμίσιου Ερμή μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του χιούμορ και την αποστασιοποίηση – μπορεί δηλαδή να γίνει το αντίθετο μίας αυταρχικής και δασκαλίστικης προσέγγισης της ζωής.
Οι Δίδυμοι με κυβερνήτη τον Ερμή είναι περίεργοι, ενδιαφέρονται για τα πάντα, γοητεύονται από τις πληροφορίες και τη γνώση, είναι η πεταλούδα του ζωδιακού που η δύναμή τους βρίσκεται στο να δημιουργούν επαφές και να συνδέουν πληροφορίες και διαφορετικούς ανθρώπους. Όπως ο κυβερνήτης του Τοξότη βρίσκεται σε αδυναμία στο ζώδιό τους, έτσι και ο δικός τους κυβερνήτης βρίσκεται σε αδυναμία στον Τοξότη. Η παγίδα των Διδύμων έγκειται στο να διασκορπίζουν την ενέργειά τους σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα δημιουργώντας στον εαυτό τους υπερδιέγερση, άγχος και ανησυχία. Η αδυναμία των Δίδυμων συνοψίζεται στο «πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης». Χρειάζεται να τοποθετήσει τις πληροφορίες σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο και να δει τη μεγάλη εικόνα, ώστε να αποκτήσει εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση.
Παραδοσιακά η Πανσέληνος του Ιουνίου μερικές φορές ονομάζεται Υδρόμελι ή Μήνας του μέλιτος. Μετά την ανθοφορία της γης τον Μάιο οι κυψέλες των μελισσών είναι γεμάτες με μέλι τον Ιούνιο. Το μέλι μπορεί να γίνει υδρόμελι – ένα ποτό που μοιάζει με το κρασί, έχει χρώμα χρυσαφί και ήταν το νέκταρ των Ολύμπιων θεών που σερβιριζόταν από τη θεά της νεότητας, Ήβη. Tο ποτό αυτό κατά τον αρχαίο Έλληνα ιπποκρατικό γιατρό Ηρόδικο είχε φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ αποτελούσε το αγαπημένο ποτό των Βίκινγκς. Το υδρόμελι το έπιναν μετά τις γαμήλιες τελετές που συνήθως γίνονταν τον ιερό μήνα (Ιούνιο) που ήταν αφιερωμένο στην Juno (Ήρα) τη θεά του γάμου και των ιερών συμβολαίων. Από εκεί, λοιπόν, βγαίνει και ο «μήνας του μέλιτος». Στο Μεσαίωνα μάλιστα θεωρούσαν ότι οι νεόνυμφοι έπρεπε να καταναλώνουν υδρόμελι επί ένα μήνα –πρωί, μεσημέρι, βράδυ– δηλώνοντας έτσι μία περίοδο απόδρασης από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις της και παράλληλα την έναρξη μίας νέας ζωής.
Ο Ερμής συνεχίζει να είναι ανάδρομος μέχρι 12/6 που γυρίζει σε ευθεία πορεία. (Να θυμίσω ότι ο Ερμής γυρίζει σε ανάδρομη πορεία κάθε τέσσερις μήνες περίπου, οπότε πρακτικά έχουμε συνήθως τρεις περιόδους ανάδρομου Ερμή κάθε χρονιά ενώ κάποιες χρονιές και τέσσερις. Η ανάδρομη πορεία του Ερμή διαρκεί περίπου 20 με 24 μέρες κάθε φορά και τα μεγαλύτερα προβλήματα – αναβολές, παρεξηγήσεις, παρανοήσεις, απώλεια καρτών ή αρχείων, εκνευρισμός κ.λπ. εμφανίζονται τις πρώτες και τις τελευταίες μέρες του ανάδρομου).
Ο Ήλιος κατά την Πανσέληνο κάνει σύνοδο με τον Άρη επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η τόλμη και το θάρρος, τονίζοντας την υπερηφάνεια που δίνει μία νίκη. Αυξάνει, επίσης, τον ανταγωνισμό και την παρορμητικότητα, ενώ υπάρχουν εκρήξεις όταν εμποδίζεται η έκφραση και οι επιδιώξεις. Όσο για την αντίθεση του Άρη με τη Σελήνη δημιουργείται θυμός, συναισθηματικές εντάσεις, υπερευαισθησία στις αντιθέσεις και άμεσες παρορμητικές αντιδράσεις. Ως εσωτερικός ή πνευματικός κυβερνήτης των Διδύμων, η Αφροδίτη εκφράζει και εκπροσωπεί τον ιερό γάμο και την ενότητα των αντιθέτων που οδηγεί στην πεφωτισμένη συνείδηση. Η Αφροδίτη στον Καρκίνο αυτή την περίοδο εκφράζει τρυφερότητα, φροντίδα, αγάπη, ευγένεια αλλά και κτητικότητα, άμυνες, παιδικές αντιδράσεις και ανασφάλειες από φόβο μήπως πληγωθεί. Ο Δίας πάντα στον Λέοντα προτείνει: κάνε το με την καρδιά σου. Αν το μυαλό κρίνει ότι είναι σωστό αλλά η καρδιά κλωτσάει, τότε η καρδιά έχει δίκιο.
Τι σκεφτόμαστε και τι ξέρουμε; Από τη γέννησή μας προγραμματιζόμαστε από τους γονείς, τους δασκάλους, την κοινωνία, τη θρησκεία, την κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε μία περιορισμένη και πολύ ειδική πραγματικότητα. Μας μαθαίνουν να βασιζόμαστε στις πέντε αισθήσεις, ακόμα κι αν το 95% του σύμπαντος είναι αόρατο ακόμα κι από το πιο εξελιγμένο επιστημονικό όργανο. Άρα τι είναι πραγματικό; Τι είναι αληθινό; Η Πανσέληνος αυτή μας τονίζει ότι οι απαντήσεις δεν μπορούν να έρχονται αποκλειστικά από το νου και τη λογική αλλά χρειάζεται να συμμετέχει και η καρδιά. Και κάτι ακόμα: «Η αναζήτηση της αλήθειας είναι περισσότερο πολύτιμη από την κατοχή της» –Άλμπερτ Αϊνστάιν.
*Επηρεάζει τα μεταβλητά ζώδια (Τοξότες, Ιχθύες, Διδύμους, Παρθένους) και κυρίως τους γεννημένους το δεύτερο δεκαήμερο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 9ο-15ο