- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Παρθένος είναι πραγματίστρια. Η Σελήνη στην Παρθένο είναι ρεαλισμός. Αυτή η νέα Σελήνη μάς καλεί να χρησιμοποιήσουμε το κεφάλι μας, τη λογική μας, τις δυνατότητες ανάλυσης που διαθέτουμε, τα χέρια μας.
Η Παρθένος είναι επάρκεια, μεθοδικότητα, οργάνωση και υπηρεσία. Είναι η θηλυκή πλευρά της ζωής που δεν χρειάζεται τίποτα και κανέναν για να ολοκληρωθεί. Μια όψη της είναι η Σοφία, η αρχαϊκή θεά της σοφίας που λέγεται ότι γεννήθηκε πριν την εμφάνιση οποιουδήποτε αρσενικού θεού.
Ο Ερμής, κυβερνήτης της Παρθένου που βρίσκεται στην Παρθένο την περίοδο της νέας Σελήνης, περιγράφει την ευφυΐα και την αναλυτική φύση αυτού του ζωδίου, αλλά σαν γήινο ζώδιο αυτή η ευφυΐα είναι πρακτική, δουλεύει με την ύλη και την ουσία ώστε να την τελειοποιήσει και να τη θεραπεύσει. Η Παρθένος είναι και το σύμβολο του αλχημιστή που έχει στόχο την καθαρότητα, την εκλέπτυνση και την τελειοποίηση της ύλης.
Ο C.G. Jung λέει για τον Ερμή ότι «είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές του ελληνιστικού συγκρητισμού, από τον οποίο πηγάζουν οι αποφασιστικές εξελίξεις της Δύσης. Ο Ερμής είναι ο θεός των αποκαλύψεων και, για τη φυσική φιλοσοφία του ύστερου Μεσαίωνα, είναι επίσης ο νους και ο δημιουργός του κόσμου».
Υπάρχει μια φιγούρα στην αλχημεία που ονομάζεται Μερκούριος και αναφέρεται με δύο διαφορετικούς και αντίθετους μεταξύ τους τρόπους. Ονομάζεται το «πνεύμα που δημιούργησε τον κόσμο» και ταυτόχρονα αναφέρεται ως «το φυλακισμένο και κρυμμένο στην ύλη πνεύμα».
Ο Ερμής φτιάχνει τον κόσμο και ύστερα βρίσκεται παγιδευμένος στον κόσμο. Πολλοί ψυχολόγοι και επιστήμονες λένε ότι μοιάζουμε στον Μερκούριο: δημιουργούμε τις ζωές μας σύμφωνα με τα πιστεύω, τις απόψεις και την οπτική μας, ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με την αντίληψη της πραγματικότητας και ύστερα παγιδευόμαστε στην ίδια μας τη δημιουργία. Σταματάμε την εξέλιξή μας, σταματάμε να αλλάζουμε, βαλτώνουμε γιατί συνεχίζουμε να μη διαφοροποιούμε τη στάση μας στα πράγματα ακόμα κι όταν όλα δείχνουν ότι δεν λειτουργεί πια το παλιό μοντέλο που έχουμε υιοθετήσει. Όμως εάν θέλεις να αλλάξεις κάτι αυτό που πρέπει να κάνεις, καταρχάς είναι να αλλάξεις τη συμπεριφορά και τα πιστεύω σου, τον τρόπο που κοιτάς τα πράγματα.
«Η αρχή της αβεβαιότητας» του Γερμανού φυσικού Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (1901-1976), που συνέβαλε αποφασιστικά στη θεμελίωση της Κβαντομηχανικής (για την οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής του 1932), υπεραπλουστευτικά λέει ότι: ο παρατηρητής μεταβάλλει το ίδιο το αντικείμενο της παρατήρησης. Όταν οι δημοσιογράφοι ομολογούν ότι οι απόψεις τους επηρεάζουν το ρεπορτάζ τους ή όταν οι ανθρωπολόγοι επισημαίνουν πως η παρουσία τους διαταράσσει τη συμπεριφορά των πολιτισμών που εξετάζουν, η αρχή του Χάιζενμπεργκ δεν είναι μακριά. Ο Μερκούριος δεν είναι μακριά. Το μυαλό μας (Ερμής) παίζει τεράστιο ρόλο στον προσδιορισμό και την απεικόνιση του κόσμου γύρω μας. Εάν έχω μια εικόνα του εαυτού μου ως ανίκανου ή ανεπαρκούς, τότε αντιλαμβάνομαι τον κόσμο μέσα από αυτό το πρίσμα. Ακόμα κι αν οι γύρω μου με επαινούν, με υπολογίζουν ή μου λένε πόσο καλός/ή είμαι σε κάτι, εγώ θα πείσω τον εαυτό μου είτε ότι οι άλλοι είναι ανόητοι ή πολύ ευγενικοί ή συγκαταβατικοί. Αν έχω πειστεί ότι δεν αξίζω τότε κανένας έπαινος δεν χωράει στη ζωή μου - μόνο κριτικές, αμφισβήτηση και αρνητισμός. Το μυαλό μας λοιπόν είτε μας περιορίζει είτε μας απελευθερώνει από τις δυσκολίες βρίσκοντας νέους τρόπους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Κατά τη διάρκεια της νέας Σελήνης έχουμε τον Άρη και τον Κρόνο σε σύνοδο (στις 17ο του Σκορπιού) και σε τετράγωνο με την Αφροδίτη στον Λέοντα: 1) Υπάρχουν καταστάσεις που δοκιμάζονται οι αντοχές μας, ο δυναμισμός και η υπομονή μας. Μετεωριζόμαστε ανάμεσα σε θυμό, έντονη αποφασιστικότητα, επιθετικότητα και παράλυση κάθε θέλησης να διεκδικήσουμε οτιδήποτε. 2) Προσοχή στις σχέσεις που περιέχουν τρίτον/η. Αποφύγετε να αντιδράσετε εν θερμώ εξαιτίας μιας πιθανής συναισθηματικής έντασης ή καταπιεσμένων για καιρό αισθημάτων. 3) Αν δεν ζητήσεις αγάπη πώς θα την πάρεις; Κι αν δεν δίνεις αγάπη πώς περιμένεις να σου ανταποδοθεί; Ή αν δίνεις συνεχώς χωρίς να παίρνεις ή δεν υπάρχει ανταπόκριση πώς μπορεί να λειτουργήσει η σχέση;
Επίσης με την αντίθεση της Νέας Σελήνη με τον Ποσειδώνα στους Ιχθύς χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι αγαπάω δεν σημαίνει θυσιάζομαι, ονειρεύομαι δεν σημαίνει ότι έχω αυταπάτες, ότι αν δεν μπαίνεις στα παπούτσια των άλλων, μια στο τόσο, δεν μπορείς να μιλάς για κατανόηση και συμπάθεια. Α ναι… κατακτώ σημαίνει ανεβαίνω σε ύψος, όχι κυριεύω.
Χρησιμοποίησε τη δυναμική ενέργεια αυτής της Νέας Σελήνης για να απλοποιήσεις τη ζωή σου. Για να γυρίσεις στα βασικά. Στα απαραίτητα. Στην υγεία του σώματος και της ψυχής. Απαραίτητες και βασικές είναι οι αξίες σου. Αυτά που πιστεύεις και είσαι. Οι δεξιότητές σου και οι στόχοι σου. Υπηρετείς ή εξαναγκάζεσαι; Ο χρόνος, η ενέργεια, τα ταλέντα σου σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου; Συνεισφέρεις στην κοινωνία; Σ’ έχει ανάγκη η κοινωνία; Καθένας μας έχει έρθει στον κόσμο για να εκπληρώσει μια αποστολή. Ο Θεός, το σύμπαν, η τύχη, η σύμπτωση, το πεπρωμένο, η ροή, η ενέργεια -πες το όπως θέλεις- δεν ζητάει την ικανότητα ή την ανικανότητά σου. Ζητάει μόνο τη διαθεσιμότητά σου.